Extra privacy tijdens het ontvangen van Bitcoin met PayNyms

Een niet vaak besproken onderwerp van Bitcoin zijn PayNyms. Toch heeft het met het oog op privacy wel veel te bieden. Wat zijn het precies en wat kun je er mee?

Bitcoin en PayNyms

De PayNyms zijn afkomstig uit de stal van Samourai Wallet. Het is gebaseerd op de Bitcoin Improvement Proposal (BIP) 47. Een andere omschrijving is ook wel ‘re-usable payment codes’. Deze techniek is in wezen een manier om anoniem(er) betalingen te doen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Je kunt hiermee een betaling ontvangen van iemand waarbij de adressen van de beide partijen zijn versleuteld. Zo weet je niet naar wie je het geld toe stuurt. Je zou het kunnen zien als een anoniem payment channel.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Your PayNym Bot is a memorable and friendly character uniquely generated from a hash of your BIP47 reusable payment code.”[/penci_blockquote]

Op deze manier kun je een soort adresboek maken van mensen in je nauwe omgeving (zoals vrienden en familie). Als je dit eenmaal hebt ingesteld hoef je niet telkens om een adres van de ontvanger te vragen. Een PayNym is daarbij alles wat je nodig hebt.

Privacy

Het is namelijk niet aangeraden om één adres meerdere keren te gebruiken. De blockchain is open en transparant en dus kunnen er verbanden worden gelegd. Analysebedrijven kunnen adressen aan elkaar linken. Hergebruik van adressen is dus slecht voor de privacy van zowel de ontvanger en de verzender.

PayNyms lost dit probleem op. Het is een soort bot dat unieke bitcoin adressen maakt voor mensen in jouw contactenlijst. Ze gebruiken adressen niet opnieuw en ze onthullen niet de betaal geschiedenis of het saldo van beide partijen.

Je kunt zelf een PayNym maken met een naam, bijvoorbeeld Satoshi Nakamoto, en daarin zit dan een public key. Omdat je niet wilt dat deze public key te linken is aan de PayNym, gebruik je onder de motorkap paymend codes en shared secrets. Hoe dit precies werkt staat uitgelegd op GitHub.

Simpel gezegd werkt het als volgt: je doet een Bitcoin transactie naar een ‘watching of notificatie adres’ toe. Het is geen echte betaling maar een OP_RETURN output van 80 bytes. Met deze data kun je via een algoritme shared secret creëren op basis van elkaars informatie (public key).

Dit zorgt ervoor er vervolgens met deze secret keys tijdelijke Bitcoin adressen kunt aanmaken. Zonder de shared secrets is het onmogelijk om verbanden te leggen tussen deze betalingen. In totaal kunnen er op deze manier 232 betalingen gedaan worden zónder telkens handmatig een nieuw adres te hoeven aanvragen of aanmaken.

Extra privacy tijdens het ontvangen van Bitcoin met PayNyms

Je kunt dus heel makkelijk een PayNym delen op jouw website of social media account om betalingen te accepteren van iedereen zónder adressen te hergebruiken.

Er zijn maar weinig wallets die deze PayNyms hebben geïmplementeerd. Vooralsnog is de Samourai wallet de enige manier om hier gebruik van te maken.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC