cryptomunt tokensale Blockstack SEC framework ICO tokens Blockstack cryptomunt tokenverkoop

Voorzitter SEC: ‘Bitcoin zien we als een spaar- en betaalmiddel’

Jay Clayton, de voorzitter van de Securities and Exchange Commission (SEC), heeft zich uitgelaten over Bitcoin (BTC). Het zal gereguleerd gaan worden als betaalmiddel of als oppotmiddel. Daarmee zet het zichzelf buitenspel.

Bitcoin regulering

De SEC houdt toezicht op de effectenmarkt. Je zou het een beetje kunnen zien als de Amerikaanse tegenhanger van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Clayton, die binnenkort zijn ambt als voorzitter naast zich neer zal leggen, vertelde bij CNBC over Bitcoin.

Hij denkt dat Bitcoin meer met regulering te maken zal krijgen, naarmate het in populariteit toeneemt. Maar deze regelgeving zal niet per se vanuit de hoek van de SEC zelf komen. Zij gaan niet over de regulering van betaalsystemen, maar wél over financiële producten, zoals een ETF’s.

Clayton legt uit dat hij Bitcoin niet als een security ziet, maar als een betaalmiddel en een spaarmiddel. En daardoor komt de verantwoordelijkheid voor de regelgeving op het bordje van andere federale departementen.

Geen security

Toen mensen tijdens de ICO-gekte de cryptomunt gebruikten om tokens mee te kopen, was het nog wel nodig om vanuit de SEC in te grijpen. Maar nu men de asset op een hele andere manier gebruikt, verandert de rol van de toezichthouder ook.

Regulering voor Bitcoin komt nu op het bordje te liggen van andere overheidsinstanties, zoals het Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) en de Internal Revenue System (IRS), de Amerikaanse belastingdienst.

Groei van Bitcoin

De vertrekkende voorzitter is wel verantwoordelijk voor de afwijzing van negen Bitcoin Exchange Traded Funds (ETF’s). Hij zei echter dat de “inefficiënties” in de huidige betalingssystemen er voor zorgen dat de populariteit van Bitcoin blijven toenemen. Op den duur lijkt een ETF onvermijdbaar.

Hoewel Clayton de SEC aan het eind van het jaar gaat verlaten, is daarmee het hoofdstuk ‘Bitcoin’ allerminst gesloten. Crypto Mum Hester Peirce staat bekend als voorvechter van de industrie, en zal doorgaan met de strijd voor een ETF.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!