China vordert met digitale munt met $299 miljoen aan transacties

Waar de Europese Centrale Bank vorige week nog om input vroeg voor hun eigen digitale valuta, zijn ze in China al een stuk verder. Ze hebben met hun pilot zelfs al 299 miljoen dollar (256,8 miljoen euro) aan betalingen verwerkt.

Digitale munt China

De gouverneur van de centrale bank van China kwam vandaag met details naar buiten over de lopende tests met de digitale valuta.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Yi Gang, hoofd van de People’s Bank of China, zei dat ze met de pilot met hun digitale yuan al meer dan vier miljoen transacties hebben verwerkt. In totaal is dit goed voor meer dan 2 miljard yuan, wat neerkomt op grofweg 260 miljoen euro.

Volgens Yi verlopen de pilots erg soepel. Ze testen hun Central Bank Digital Currency (CBDC) momenteel in een aantal grote steden. Inwoners van Shenzhen, de Xiong’an New Area, Chengdu en Suzhou zijn al bezig geweest met de pilot. Naar verluidt zijn er ook nog negen andere steden aan deze lijst toegevoegd.

Marc van der Chijs interview

Marc van der Chijs vertelde in onze nieuwste Hup Bitcoin aflevering al meer over dit nieuws. Hij noemde dat ze bij de pilot aan 50.000 mensen $20 weggaven via een loterij. In andere berichtgeving stond dat ze in totaal $1,5 miljoen uitdeelden, wat neerkomt op $30 per winnaar.

De apps zijn daardoor miljoenen keren gedownload. Wel een relativering: je moest dat gratis verkregen geld wel voor een bepaalde deadline uitgeven.

Commerciële banken

Op de Hong Kong Fintech Week conferentie vertelde Yi meer over deze pilot. Volgens hem hebben digitale en contactloze betalingen door het coronavirus aan belang gewonnen. Volgens persbureau Bloomberg deed Klaas Knot ook mee in het virtuele panel.

Het is een bijzondere uitspraak, omdat het gros van de betalingen al digitaal gaan via commerciële banken. Maar Yi ziet een groot voordeel van de CBDC omtrent opbouwen van het klantenbestand en het mitigeren van risico’s.

Het idee van een CBDC is dat je als het ware een bankrekening hebt bij de centrale bank. Hierdoor kunnen ze veel directer monetair beleid voeren. Denk aan het specifiek toekennen van rentetarieven, een basisinkomen of het automatisch verwerken van boetes en belastingen.

Huawei maakte vorige week bekend een smartphone op de markt te brengen met een ingebouwde wallet voor deze digitale yuan.

Banken

Het is duidelijk een nieuwe trend: vanuit de hele wereld onderzoeken centrale banken de voordelen van CBDC’s, met China als koploper. Bitcoin heeft weinig tot niets te maken met deze initiatieven.

Bitcoin onderscheidt zich op een aantal aspecten. Het is:

Daarnaast zagen we bij de pilots van de digitale yuan al dat de winnaars van de loterij hun geld binnen een bepaalde tijd moesten uitgeven. Dat is bij Bitcoin absoluut natuurlijk niet het geval. Je bent zelf de baas over jouw vermogen. Bitcoin kan in een wereld met enkel CBDC’s fungeren als uitweg naar vrijheid.

?s=19

Wil je meepraten over deze nieuwtjes? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over: