Assetmanager met €61 miljard op balans ruilt goud in voor Bitcoin

De Pendal Group is een beursgenoteerde vermogensbeheerder uit Australië die de Bitcoin (BTC) markt wil gaan betreden. Het is geen kleine jongen, ze hebben namelijk 100 miljard Australische dollars onder management, omgerekend circa 61,8 miljard euro.

Australisch fonds in Bitcoin

Dat meldt het Australische zakenblad Financial Review die de fondsmanager Vimal Gor sprak. Hij zegt onder meer:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Bitcoin en andere cryptocurrency’s zijn definitief doorgedrongen tot de mainstream van de financiële wereld’.[/penci_blockquote]

Naar eigen zeggen houdt Pendal het voorlopig bij Bitcoin futures op de Chicago Mercantile Exchange (CME). Dat betekent dat ze voorlopig geen ‘fysieke’ bitcoin kopen op de spotmarkt.

Gor ziet dat alle grote namen uit de hedge fonds wereld nu openlijk uitkomen voor hun investering in Bitcoin. Bekende voorbeelden zijn miljardairs zoals Paul Tudor Jones en Stanley Druckenmiller.

Bovendien merkt hij dat er vanuit hun klantenbasis een toenemende vraag naar Bitcoin ontstaat.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’We hebben jarenlang in goud futures belegd voor onze klanten, maar we gaan dit nu doen voor Bitcoin’.[/penci_blockquote]

Volgens Gor is de propositie van Bitcoin kraakhelder. Centrale banken hebben de afgelopen decennia heel veel geld bijgedrukt. Dat gedrag is verergerd tijdens de Coronacrisis. Dat heeft tot gevolg dat bijvoorbeeld overheidsobligaties weinig tot niets meer waard zijn.

Rijke individuen zijn op zoek naar alternatieven en komen uit bij goud en cryptocurrency’s zoals Bitcoin. Ook voorziet hij dat het betalingsverkeer steeds meer gedigitaliseerd raakt.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Bitcoin is een kakkerlak die nu eenmaal bestaat. Zij (overheden) kunnen het niet meer verbieden.'[/penci_blockquote]

Opvallend is dat intreders Bitcoin óók zien als betaalmiddel, iets wat bijvoorbeeld met goud niet mogelijk is.

Narratief van 2020

De beweegredenen van deze vermogensbeheerder Down Under past in het narratief dat institutioneel geld in 2020 is wakker geschrokken.

Bedrijven als PayPal, Square, Grayscale en Microstrategy kopen fysieke Bitcoin in, net zoals miljardairs en hedge fonds managers zoals Paul Tudor Jones en Stanley Druckenmiller.

Investeringsbanken en financieel adviseurs van Citibank, JP Morgan en BlackRock betitelen Bitcoin als een store of value en voorzien een forse groeistijging.

Marktcommentatoren zoals Raoul Pal, Dan Tapiero en ook de Nederlandse Plan B roepen al langer dat de rek uit de Bitcoin prijs er nog lang niet uit is.

Volgens Plan B, de bedenker van het veelbesproken stock-to-flow model, is er – nu echt – sprake van een bullmarkt. Een markt waarvan we volgens sommigen de eerste fase al in juni 2019 hebben kunnen waarnemen.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.