Blog: Ik kies voor Bitcoin (BTC), dat is beter dan de euro

Blog Ik kies voor Bitcoin: Satoshi Nakamoto. Hal Finney. Nick Szabo.

Bitcoin is een keuze. Wij kiezen als redactie voor Bitcoin omdat wij geloven dat alléén Bitcoin een vuist kan maken tegen het huidige, soms corrupte financiële stelsel.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat betekent dat ik ‘nee’ zeg tegen andere goedbedoelde blockchainprojecten of bijbehorende cryptocurrency’s. Die zuurstof, energie en denkkracht bal ik liever samen voor de goede zaak.

Ook ik heb in de schoolbanken van journalistiek geleerd dat het het medialandschap pluriform is. De krant, het hoogst haalbare volgens sommige docenten, moet een podium voor een ieder met een mening.

Maar het internet, sociale media en apps hebben dat spel gekanteld. Het heeft geleid tot de bekende bubbels waarin we ons bewegen (en voorheen al in bewogen zonder het door te hebben).

Ik zit in een Bitcoin bubbel en dat is prettig. Op bitcoinmagazine.nl is er ook ruimte voor kritiek op Bitcoin of Lightning, dus hierbij graag een uitnodiging daarvoor.

Een van de problemen die ik met goedbedoelde blockchainprojecten in Nederland heb is dat het centraal geleide projecten zijn met een stichting of een team. Wij denken niet dat centralisatie leidt tot een radicale breuk met het huidige financiële stelsel.

Wil jij dat Albert Heijn geld kan besparen met een nieuwe, technologische oplossing? Be my guest. Wil je daar ook nog een eigen token voor maken? Tsja, waarom?

Het lost het onderliggende probleem van ongelijkheid (toegang tot de geldkraan) niet op. En dat kun je net zo hard zeggen over de centrale, digitale bankmunten die centrale banken door onze strot proberen te duwen.

Door deze initiatieven niet af te wijzen en ze juist extra lucht te geven, help je mee in het in stand houden van de status quo.

Ja, soms is een radicale afwijzing én radicale bevordering van één weg (Bitcoin) nodig om een rimpeling teweeg te brengen in die boze buitenwereld. Wij denken dat Bitcoin daar de juiste eigenschappen voor bezit.

Natuurlijk, na een radicale fase kan een stadium van nuance volgen, maar dat is meestal een gevolg van meer adoptie (en meer volgers) van het hetzelfde idee: Bitcoin als gezond alternatief van ongebreidelde gelddrukkerij en verspilling van publieke en private goederen en toenemende ongelijkheid.

Ik kies voor Bitcoin: Proof-of-work. Cryptografie. Difficulty Adjustment.

Bitcoin is in tegenstelling tot de euro (en toekomstige centrale, digitale bankmunten) niet kwetsbaar voor inflatie. Er ís wel sprake van inflatie (1,8% tot 2024), maar binnen het monetaire beleid van Bitcoin zijn daar heel duidelijke regels voor opgesteld.

Blog: Ik kies voor Bitcoin (BTC), dat is beter dan de euro

Bitcoin inflatie volgens Bitcoinblockchain.com.

Zolang er consensus blijft tussen miners, nodes, developers en (eventueel) lange termijn houders (hodlers) tenminste.

Die vier groepen maken Bitcoin daarom ook veel relevanter dan wat het internet tot nu toe heeft voorgebracht. Om een voorbeeld te noemen: Facebook heeft maar één groep, zijn gebruikers. Bitcoin is véél meer lagen dan dat.

In plaats van dat je enkele personen of instanties te moeten vertrouwen, staat bitcoin voor transparante en controleerbare code en database.

Het protocol zit qua moeilijkheid zo in elkaar dat er gemiddeld elke 10 minuten een nieuw block met daarin 6,25 Bitcoin uitgegeven wordt. Dat is de prikkel voor miners om het netwerk van rekenkracht te voorzien en daarmee het grootste en meest veilige computernetwerk te onderhouden.

Bitcoin kent een plafond van 21 miljoen stuks, een geheel andere uitgangspositie dan bij de euro en de dollar.

De coronacrisis heeft eens te meer duidelijk gemaakt dat overheden de geldkranen wagenwijd openzetten om zombiebedrijven en zombielanden in leven te houden. Het voortduren van dat geldinfuus kan tot grotere catastrofes leiden dan wat we tot nu toe in de 21e eeuw hebben meegemaakt.

Ik kies voor Bitcoin: Censuurvrij. Decentraal. Geld.

Het maken van nieuw geld is al millennia een manier voor centrale banken (en overheden of bijvoorbeeld koningen) voor het uitoefenen van centrale macht. Degenen die het geld verdeelt, heeft de macht in handen.

Bij Bitcoin heeft niemand de macht. Er is geen Torentje of een glimmend kantoor aan de Zuidas. Er is geen centraal geleide macht met alle corruptie van dien, zoals we recent met de afgezwaaide ideale schoonzoon Ralph Hamers van de ING hebben gezien, die betrokken is bij een grootschalig corruptieschandaal.

Bitcoin biedt enkel een technologie en is als het ware het laatste, en beslissende hoofdrol van het internet.

Met bitcoin loop je niet de kans zoals met goud dat overheden je bezit zullen confisqueren. Je bent je eigen bank en bewaakt je eigen vermogen. Je vermogen wordt niet minder waard zoals bij de euro het geval is. Lagerde en cum suis vallen direct je koopkracht aan door maar bij te blijven drukken.

Soms moet je eenmaal in extreme situaties denken. Dat ik in één van de rijkste landen te wereld mag wonen, wil niet zeggen dat de overheid niet in staat is om je Bitcoin in te nemen.

De (koloniale) geschiedenis leert, en daar weet Nederland alles van, dat niemand zeker is van zijn bezit als er bijvoorbeeld regionale oorlogen ontbreekt.

De Canadese denker Jeff Booth zei onlangs dat het fiat stelsel debet is aan de afname van koopkracht, de groeiende inkomensongelijkheid, de overconsumptie door bedrijven én burgers met opwarming van de aarde tot gevolg.

Hij ziet Bitcoin als de aanjager van een reset van dit systeem (en dus niet goud). Hij noemt Bitcoin ‘een Force’, een bekende parallel met de ‘Force’ uit de Starwars films die het Keizerrijk helpt te overwinnen.

En dat vinden wij ook een nadeel van al die andere projecten op de Coinmarketcap. Ze worden geleid door een centraal figuur en bieden daarom géén vernieuwing van de bestaande status quo.

Het is technologie die wordt aangewend om het bestaande, failliete geldstelsel van een laagje vernis te voorzien. Daarmee verworden deze projecten tot een speeltje van technocraten in Washington, Brussel, Moskou en Beijing.

Bovendien maken ze het héél ingewikkeld, terwijl ik de werking van Bitcoin aan iedereen hier op het Buikslotermeerplein of ieder winkelcentrum kan uitleggen.

Ik kies voor Bitcoin: Vrijheid. Onafhankelijkheid. Democratiserend.

Bitcoin is nu eenmaal een betere en eerlijkere vorm van geld en manier om vermogen onder de bevolking te verdelen. Met behoud van koopkracht in een wereld die bellen blazen in alle assets, van geld, huizen tot verzekeringen aan toe.

Zeker, Bitcoin is een startup kun je zeggen, dus er is nog een héél lange weg te gaan. Geef het tijd. Dat de prijs boven $19.000 ligt en je héél goedkoop (1 satoshi per byte) je Bitcoin kunt versturen is ‘bullish’.

Maar Bitcoin is toch zo volatiel? Klopt, het is een jonge asset waarvan de prijs beïnvloedbaar is, net zoals met elke asset. Naarmate de waarde toeneemt, nemen ook de koersschommelingen af.

Maar is het aantal Bitcoin wel eerlijk verdeeld? Uit onderzoek blijkt dat de waarde die in Bitcoin is opgeslagen eerlijker verdeeld is, meer gedistribueerd is, dan wat bij de euro of dollar het geval is.

Maar Bitcoin is toch vervuilend voor het milieu? Het klopt dat het netwerk van Bitcoin energie vreet, maar het netwerk gebruikt in toenemende mate groene stroom. Bovendien wekt het fiat stelsel een overschot aan energie op, waar miners dankbaar gebruik van maken.

Maar komt Bitcoin niet in handen van overheden, banken of bijvoorbeeld PayPal? Nee, want deze nieuwe toetreders op het netwerk bepalen niet de regels van het netwerk, dat doen de miners en het groeiend aantal Bitcoin en Lightning nodes.

Bitcoin, ik geloof in jou en mij, zoals ik het nu Boudewijn de Groot tijdens de Top 2000 hier hoor zingen.

Ik spaar Bitcoin: voor mijn kinderen en wellicht kleinkinderen.

Nog een leestip als je met Bitcoin wilt beginnen. Hoe bewaar ik mijn BTC op een veilige manier?

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.