‘Bitcoin netwerk is met 21% van rekenkracht plat te leggen’ volgens onderzoek

Bitcoin staat bekend als een robuust systeem en netwerk. Het is tot nu toe altijd in staat geweest om aanvallen af te slaan. Zo nu en dan komen er nieuwe theoretische manieren voorbij waarop het netwerk toch plat te leggen is.

Hoewel bitcoin al meer dan tien jaar werkt en het bedoeld is om resistent te zijn tegen allerlei soorten aanvallen, is de cryptomunt niet onschendbaar. The Block maakt melding van een onderzoeksrapport waaruit blijkt dat miners met 21% van de rekenkracht het netwerk plat zouden kunnen leggen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin netwerk

De onderzoekers van Cornell Tech en het Technion Israel Institute of Technology beschrijven de (potentiële) aanval in een academische paper. Ze noemen het de blockchain denial of service (BDoS). Op 20 oktober presenteerden ze het op de 2020 ACM SIGSAC-conferentie over computer- en communicatiebeveiliging.

Hoewel dat al weer anderhalve maand geleden is, wordt er nu pas openlijk over deze aanval gesproken. De onderzoekers geven aan dat een BDoS de eerste soort aanval is die “gebruik maakt van een beloningsmechanisme om deelname van miners te ontmoedigen.”

Eerst even kort de basis: het Bitcoin netwerk bestaat uit miners die met hun rekenkracht betalingen valideren en aan de blockchain toevoegen. Hiervoor krijgen ze een vergoeding, de block reward die bestaat uit een subsidie en de transactiekosten. Daarnaast zijn er ook nodes die verifiëren of alles eerlijk verloopt. Zij hebben geen financiële prikkel.

DoS-aanval

Doordat Bitcoin bestaat uit een netwerk van duizenden entiteiten, nodes en miners, is een DoS-aanval erg moeilijk. Het netwerk is gedecentraliseerd en daardoor beschermd tegen dergelijke aanvallen. Volgens de auteurs van het onderzoek is een DoS-aanval nooit met succes uitgevoerd tegen een groot netwerk.

Vóór het nieuwe onderzoek werd altijd gedacht dat de aanvaller ten minste 51% van de rekenkracht in handen zou moeten krijgen. Dan spreken we over de welbekende 51%-attack.

Volgens de onderzoekers zou dit bij een BDoS-aanval niet het geval zijn. Ze hebben ontdekt dat het theoretisch (!) mogelijk is om de blockchain tot stilstand te brengen met aanzienlijk minder middelen. Ze claimen dat met hiervoor met de data van maart 2020 slechts 21% van de totale rekenkracht nodig is.

Beloningssysteem

Een belangrijke incentive in het ecosysteem is de beloning voor de miners. En deze prikkel wordt met de BDoS-aanval ook ingezet. Het werkt door het beloningssysteem van het netwerk zo af te stellen dat deelname van miners wordt ontmoedigd.

Concreet komt het op het volgende neer: de aanvaller publiceert een bewijs (proof) naar de blockchain dat de andere miners vertelt dat de aanvaller een voordeel heeft op het gebied van het minen.

Je zou het kunnen zien alsof de persoon met 21% van de rekenkracht constant aangeeft verreweg de grootste te zijn en daarom een voordeel heeft, waardoor andere miners gaan voelen dat ze in de minderheid zijn.

Volgens de onderzoekers resulteert dit erin dat “rationele” miners zullen stoppen met minen zodra ze ontdekken dat ze in het nadeel zijn.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]”Als de winstgevendheid zo groot is dat alle miners stoppen met minen, kan de aanvaller ook stoppen met minen. De blockchain komt dus volledig tot stilstand.”[/penci_blockquote]

De auteurs noemen dat Bitcoin kwetsbaarder wordt voor de BDoS-aanvallen als de industrie volwassener wordt en de winstgevendheid daalt.

In de praktijk draait bitcoin gewoon door en is er vanuit allerlei hoeken interesse in bitcoin mining. Maar het is goed om bij dit soort (theoretische) gevaren stil te staan.

Platleggen Bitcoin netwerk

Ittay Eyal, docent bij Technion en tevens co-auteur van het onderzoek, noemt deze BDoS-aanvallen ook wel ‘selfish mining’, of egoïstisch minen. De aanvaller manipuleert het systeem om zo meer dan een eerlijk deel van de beloningen te kunnen claimen. Het doel van de aanvaller bij een BDoS-aanval is het om de ​​proof-of-work valuta kapot te maken, en niet zo zeer om zelf winst te maken door beloningen te innen.

Eyal zei dat de bevindingen van het onderzoek specifiek betrekking hebben op Bitcoin, maar dat het waarschijnlijk is dat er vergelijkbare aanvallen bij Ethereum plaats vinden. Ook geeft hij aan dat de onderzoekers hierover nog geen concrete resultaten hebben verzameld.

Er zijn ook nog een aantal open vragen over de minimale kosten van zo’n aanval en welke maatregelen er getroffen kunnen worden om dit te voorkomen.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC