Bitcoin betalingen 340% duurder: hoe komt dat?

De laatste dagen schieten de kosten voor het versturen van een bitcoin (BTC) transactie de lucht in. Hoe werkt dit, is dit goed of slecht voor Bitcoin en hoe moeten we hier naar kijken?

Bitcoin transactiekosten

Zondag kostte een Bitcoin transactie gemiddeld gezien nog $2,7. Mede door de stijgende prijs van bitcoin én de toenemende drukte op het netwerk, steeg dit getal met 340% in slechts vier dagen. Momenteel kost het gemiddeld $12 om een betaling in de blockchain te krijgen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin betalingen 340% duurder: hoe komt dat?

In 2017 was dit hét narratief: iedereen die destijds kennis maakte in de bullrun kreeg het argument om de oren dat bitcoin (BTC) én duur én traag is. De kosten liepen destijds op tot wel $50 per transactie.

Voor iedereen die onlangs met Bitcoin kennis maakte is het goed om de basis te snappen. Er zijn namelijk wee dingen die extra duiding nodig hebben:

Laten we beide aspecten eens doornemen.

Hoge kosten voor een Bitcoin transactie

De kernwaarde van Bitcoin is dat het een decentraal netwerk is. Dit betekent dat iedereen mee kan doen aan het valideren en verifiëren van betalingen. Dit impliceert ook dat deze entiteiten een vergoeding krijgt voor dit belangrijke werk.

De transactiekosten die jij betaalt, komen terecht bij de miners. Zij verdienen dit als zij jouw transactie uit de mempool halen en in de blockchain plaatsen. Deze miners strijden onderling om het recht te verdienen om een block te mogen maken. Zij doen dit door rekenkracht in te leggen. Dit kost veel energie en (mede daarom) willen deze miners dus zo veel mogelijk verdienen aan de transacties die ze verwerken.

Tegelijkertijd mogen ze maar 1 MB aan betalingen uitkiezen. Het gevolg? De miners verwerken alleen de betalingen van de mensen die de hoogste transactiekosten over hebben voor een betaling. Heb jij dat niet over voor het afrekenen van een kopje koffie? Dan duurt het langer voordat de betaling bevestigd is.

De stijgende prijs trekt de aandacht van meer en meer mensen. Zij willen allemaal tegelijk een transactie doen. Daardoor lopen te kosten voor het doen van een betaling via de blockchain op.

In onderstaande afbeelding zie je de mempool van de afgelopen 30 dagen. Deze raakte de laatste dagen voller en voller.

Bitcoin betalingen 340% duurder: hoe komt dat?

Zijn de kosten een probleem?

Je zou kunnen stellen dat Bitcoin hierdoor ongeschikt is als betaalmiddel. Dit is echter een ongenuanceerde uitspraak. Het is een achterhaalde discussie die zich vooral in 2017 afspeelde. Er zijn meerdere oplossingen bedacht.

Lees meer over deze ontwikkelingen in een eerder uitlegartikel.

Overigens zijn er altcoins die pretenderen sneller te zijn en zijn er ook forks (zoals Bitcoin Cash en Bitcoin SV) ontstaan met grotere blocks en andere gewijzigde parameters. Deze alternatieven schieten echter ernstig tekort op het gebied van decentralisatie, zowel nu als in de toekomst.

Bitcoin is als een centrale bank met een monetair beleid. Wij gebruiken ook niet de centrale bank voor dagelijkse betalingen. Wij gebruiken commerciële banken, betaalverwerkers en andere applicaties van fintech bedrijven. Deze tweede laag zou je kunnen vergelijken met het Lightning Netwerk, Liquid of custodials die eens per dag de afwikkeling doen.

Heb je vragen over dit nieuws? Kom eens langs in onze Telegram chat!

Bitcoin prijs in euro’s:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC