‘Venezuela gebruikt Bitcoin (BTC) voor betalingen aan Turkije en Iran’

Venezuela maakt gebruik van Bitcoin (BTC) om betalingen te doen aan Turkije en Iran. Daarvoor zetten ze het naar verluidt cryptomunten in die ze zelf in beheer hebben, waaronder naast Bitcoin ook Ether (ETH).

Bitcoin betalingen vanuit Venezuela

Volgens de lokale nieuwssite RunRun.es hebben anonieme “bronnen bij de centrale bank van Venezuela” verklaard dat ze “betalingen aan bedrijven uit landen zoals Iran en Turkije hebben gedaan met behulp van Bitcoin.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoewel het land ook een eigen cryptomunt heeft, is Bitcoin een oplossing gebleken voor internationale handel. President Maduro heeft zijn eigen petrodollar uitgegeven, die gedekt is door olievoorraden.

Venezuela bevindt zich in een diepe economische crisis. Het is een combinatie van factoren die hieraan ten grondslag liggen.

Ten eerste zijn er vanuit de Verenigde Staten verscheidene sancties opgelegd aan het Zuid-Amerikaanse land. Daarnaast heeft de hyperinflatie ervoor gezorgd dat het spaargeld in bolivars van de burgers verdampte. Ten derde maakt de coronacrisis het er niet makkelijker op om het hoofd boven water te houden.

Ontlopen sancties

Om toch internationale betalingen te kunnen doen, zou er inmiddels gebruik zijn gemaakt van Bitcoin, als censuurvrij geld. Volgens de bronnen gaat Maduro zelfs nog een stapje verder.

Hij benadrukte volgens dezelfde bronnen dat hij “alle cryptocurrency’s in de wereld voor interne en externe handel zal kunnen gebruiken” en kondigde aan het onderdeel is van “de ontwikkeling van belangrijke projecten”.

Het Zuid-Amerikaanse land heeft te maken met onenigheid rondom nationale verkiezingen. Oppositieleider Guaidó en de grote oppositiepartijen deden niet mee, omdat zij zeggen dat de verkiezingen niet eerlijk verlopen. Toch eiste Maduro de overwinning op, ondanks de lage opkomst van net 30%.

De macht die Maduro zichzelf toewijst is de reden dat het Office for the Control of Foreign Assets van de Verenigde Staten een aantal leden van de regering van Maduro op de zwarte lijst plaatste. Daarmee blokkeren ze transacties en ontnemen ze het land de toegang tot de wereldeconomie.

Met cryptocurrency’s zijn deze sancties echter te ontlopen, en daarom zou dit dus een uitweg zijn voor de centrale bank van het land.

Mining

RunRun.es meldt ook dat de Venezuela Exchange vorige week is begonnen met het accepteren van bolivars in ruil voor Bitcoin, waarbij ook de National Superintendence of Cryptoassets and Related Activities (SUNACRIP) betrokken is.

Het is de hoogste autoriteit op het gebied van cryptocurrency’s in Venezuela. Deze partij houdt ook een oogje in het zeil bij de mining-activiteiten in het land. Vorige week is het Venezolaanse leger ingezet om Bitcoin te gaan minen op een legerbasis.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De Bitcoin – en euro wisselkoers:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCVenezuela