Bitcoin fonds Bitwise slaat aan: $67 miljoen volume in 3 dagen

Het nieuwe Bitcoin fonds van assetmanager Bitwise krijgt tractie in de markt. De aandelen in het fonds hebben gezorgd voor een handelsvolume van 67 miljoen dollar in drie dagen.

Nieuw Bitcoin fonds

Woensdag 9 december ging de Bitwise 10 Crypto Index (BITW) van start. Het is dus geen puur Bitcoin only fonds, maar de top 10 van de grootste cryptocurrency’s zitten in het mandje.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarmee heeft Bitwise 84% van de markt afgedekt met een totale marktwaarde van 475 miljard dollar. Alleen Bitcoin is al goed voor 356 miljard dollar.

Het is dus een indexfonds, die de prijs van deze cryptovaluta volgt. Het zijn echter de institutionele beleggers die er een aandeel in kunnen nemen.

Daarmee is het minder geschikt voor particuliere beleggers, hoewel geaccrediteerde investeerders uit de VS die minstens 10.000 dollar willen inleggen welkom zijn.

De handel vindt ook plaats op een speciale beurs die niet voor particulieren toegankelijk is, namelijk over-the-counter desk OTCQX Best Market.

Bitcoin ETF

Indexfondsen zoals die van Bitwise komen al heel dicht in de buurt van wat een exchange traded fund (ETF) heet. Dat is simpelweg een aandeel die de prijs van een onderliggende asset (bitcoin) volgt.

Institutionele partijen steken dus geld in een fonds en de fondsmanager koopt ermee de cryptocurrency’s. In ruil voor hun inleg ontvangen de investeerders een aandeel.

Daar zitten een aantal voordelen aan. De aanbieder, Bitwise in dit geval, koopt de cryptovaluta aan en houdt ze in bewaring. Bovendien houdt men een nette administratie bij van je investering, wat weer helpt bij je belastingaangifte, een praktisch voordeel.

Een nadeel is dat de onderliggende assets vaak tegen een premium te koop zijn. Ze zijn dus een beetje duurder dan op de spotmarkt.

Bitwise heeft in 2018 een aanvraag ingediend bij de US Securities and Exchange Commission, maar deze is afgewezen. Net zoals alle andere aanvragen. Volgens de toezichthouder was de markt nog te klein en de prijsontdekking nog te beïnvloedbaar op de Bitcoin markt. Kortom, een nog te groot risico voor de retailmarkt.

Tractie

Maar dat Bitwise tractie krijgt met dit fonds is opnieuw een signaal dat investeerders deze nieuwe assetklasse vinden. Eerder deze week werd bekend dat verzekeraar MassMutual voor $100 miljoen in Bitcoin stopt. en het is ook MicroStrategy gelukt om in korte tijd $650 miljoen op te halen met converteerbare obligaties.

Vaak kopen deze partijen in kleine beetjes in, waardoor dit niet direct zichtbaar is in de spotprijs. Bovendien zijn miners momenteel aan het verkopen.

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBitwisefonds

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...