Waarde Bitcoin bereikt $450 miljard, is groter dan elke commerciële bank

De marktkapitalisatie van Bitcoin (BTC) schoot vandaag door de $450 miljard heen, een mijlpaal die nog nooit eerder werd bereikt. Tegelijkertijd kunnen we hierdoor ook constateren dat het Bitcoin meer waard is dan iedere andere traditionele bank in de wereld.

Marktkapitalisatie

De marktkapitalisatie is een getal dat je berekent door het aantal bitcoin dat in omloop is te vermenigvuldigen met de laatste ‘trade’ die er met de activa gedaan is. Met een prijs van ongeveer $24.200 en een circulating supply van 18,58 miljoen BTC, komt dat neer op de market cap van $450 miljard.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Je kunt deze waarde eenvoudig aflezen op CoinMarketCap.com. Maar er bestaan meerdere varianten op deze ranglijst. Zo is er ook een fiatmarketcap, waar de prijs van een satoshi te vergelijken is met die van fiatvaluta. Daarnaast is er ook een companiesmarketcap. Op deze site kun je de waarde van Bitcoin vergelijken met bedrijven en banken.

Op deze site is te zien dat Bitcoin door de recente prijsstijging nu groter is dan iedere andere bank op de wereld. Het laat JPMorgan, de Bank of America en ICBC achter zich.

Waarde Bitcoin bereikt $450 miljard, is groter dan elke commerciële bank

Bitcoin versus banken

Bitcoin staat als ‘globale decentrale bank’ op de eerste plek. Dede top zes wordt gecomplementeerd met drie Amerikaanse en twee Chinese banken. De ING is de hoogst genoteerde Nederlandse bank. Met een marktkapitalisatie van bijna $38 miljard staat het op het 26e stek.

De zesde grootste bank is overigens Softbank. De CEO en oprichter van deze Japanse gigant is Masayoshi Son. Deze miljardair liet vorige maand nog weten dat hij voor $200 miljoen aan bitcoin had. Hij gaf toe dat hij de cryptovaluta “niet begrijpt” en dat hij een groot deel van zijn tijd kwijt was aan het volgen van de prijsbewegingen, terwijl hij in de cryptocurrency investeerde. Daarom verkocht hij zijn bag maar weer.

Je zou Bitcoin eigenlijk beter kunt vergelijken met een centrale bank dan met commerciële banken. Monetair beleid komt namelijk in de traditionele wereld uit de hoge hoed van deze centrale banken. Het monetair beleid van Bitcoin staat anderzijds in steen gebakken: de inflatie is ingeprogrammeerd.

In een eerder artikel beschreven we al dat Bitcoin de betaalverwerkers Visa en MasterCard ver achter zich. Ook is Bitcoin groter dan Paypal en Disney.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC