Bitcoin (BTC) koers door $29.000: waarom blijft de prijs stijgen?

De bitcoin (BTC) koers heeft woensdagavond een nieuwe all time high neergezet van $29.100. De cryptomunt is bijna 300% gestegen gerekend vanuit deze nieuwe top en de beginkoers van 2020.

Waarom blijft de koers stijgen en tikken we in 2020 nog de $30.000 aan of niet?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin koers

De actuele prijs voor één Bitcoin (BTC) is op dit moment 36,236.21USD.

De totale market cap bedraagt 674,135,681,627.68 met een circulatie van 18,603,925 BTC BTC.

Ook de grens van 23.000 euro is vanochtend gebroken. In 2020 heeft de euro het goed gedaan ten opzichte van onder meer de dollar.

Er zijn een aantal fundamentele factoren in 2020 aan te wijzen waarom de prijs zo blijft stijgen.

1. Institutionele FOMO

2020 is het jaar van de institutionele beleggers. Dat zijn beleggers die doorgaans niet met hun eigen geld beleggen, maar voor rijke individuen, family offices en stichtingen. Instituties kopen bitcoin op een markt en stoppen het in een fonds. Denk aan SkyBridge Capital of de Guggenheim Partners. Stuk voor stuk klinkende namen op Wall Street.

Opvallend: ook een traditionele verzekeraar als Mass Mutual, opgericht in 1851, kocht 100 miljoen dollar aan bitcoin en stopt het in een lange termijn fonds. Het is dus niet alleen maar het ‘slimme geld’ in New York of Silicon Valley dat exposure heeft. Ook het traditionele segment komt in actie.

Vergis je niet in het menselijke aspect: fondsmanagers zijn doorgaans alpha mannen en willen niet voor elkaar onder doen. Als jij kunt opscheppen dat je al in 2020 in bitcoin zat, komt er een extra streepje op je maatpak.

Blijkbaar voelen ze zich ook senang bij de huidige staat van de markt. De markt is namelijk groter geworden, en daarmee is ook de keuze voor de belegger én handelaar toegenomen.

Meer concurrentie dus, waardoor de hoge mate van marktmanipulatie door niet gereguleerde partijen vermoedelijk minder is.

2. Bitcoin als reserve tegen koopkrachtverlies

Een belangrijke groep zijn de beursgenoteerde firma’s die bitcoin direct voor hun business nodig hebben: PayPal en Square. Die laatstgenoemde partij is keihard gegroeid en groter dan Goldman Sachs om even een vergelijking te maken.

Zij hebben bitcoin nodig om hun klanten direct van supply te voorzien. Zie het als een supermarkt die elke dag brood nodig heeft.

Daarnaast heeft MicroStrategy een behoorlijke steen in de vijver gemikt en ruim 70.000 Bitcoin gekocht. Dat is een ongekende pioniersactie van voorman Michael Saylor.

Leuk feitje: de beursgenoteerde bedrijven hebben gezamenlijk meer dollarwaarde aan bitcoin in bezit dan de totale market cap van de munt in april 2016.

3. Steunpakketten VS en Europa

Traditioneel gezien stijgen juist de aandelenmarkten in de VS aan het einde van het jaar. Dat is in 2020 ook weer het geval. Donald Trump tekende deze week een nieuw steunpakket af van 900 miljard dollar. Elke Amerikaan kan rekenen op een cheque van 600 dollar en ook bedrijven krijgen extra steun.

De vorige keer dat de Trump regering daartoe besloot (elke Amerikaan kreeg 1.200 dollar), was een stijging in het aantal klanten te zien bij bitcoin beurzen.

En ook de Europese Centrale Bank besloot onlangs honderden miljarden in de Europese economie te pompen. Dat geldt vloeit indirect ook naar aandeelhouders van beursgenoteerde bedrijven, die daarmee de koers van hun bedrijf kunstmatig hoog kunnen houden.

Het verruimen van de geldvoorraad geldt volgens de Oostenrijkse School als inflatoir. Kortom, de dollar en ook de euro worden zwakker. Daarom stappen nu bedrijven in deze jonge asset als het nieuwe goud.

Daarnaast heeft bitcoin soms de neiging om de aandelenmarkten te volgen. Die correlatie met aandelen is soms sterk en soms zwak.

Concluderend: vers geld in de wereldeconomie is gunstig voor bitcoin.

$100.000 in 2021?

En deze factoren opgesteld is het simpelweg een kwestie van vraag en aanbod. Bitcoin heeft namelijk kenmerken van een Veblen goed.

Zodra de prijs stijgt, neemt juist de interesse en daarmee de vraag naar het goed toe. Diverse analisten en experts anticiperen in 2021 op een tekort aan bitcoin.

We hebben namelijk in 2020 al gezien dat een partij als Grayscale wekenlange productie aan bitcoin in één ruk opkoopt. Dagelijks komen er circa 900 bitcoin vrij via miners.

Doordat de voorraad een plafond heeft van 21 miljoen stuks, de vraag toeneemt, wagen analisten zich aan ‘gekke’ prognoses. De prijsvoorspellingen boven de $100.000 per stuk stapelen zich in de tussentijd op.

Volgens de anonieme quant PlanB is het slechts een kwestie van tijd voordat bitcoin op $100.000 staat. We liggen dan precies op het schema van zijn beroemde Stock-to-Flow model. De prijs staat eind 2021 op $100.000 simpelweg omdat er dan een tekort in de markt ontstaat. Volgens hem is er zelfs een kans dat bitcoin tegen die tijd de $288.000 aan heeft getikt.

Dat komt ook in de range die de on-chain analist Willy Woo voorspelt. Hij voorspelt een spotprijs tussen de $200.000 en $300.000.

Psychologische grens

Vooropgesteld: de koers gaat niet zomaar de ‘$30.000’ veroveren. Bitcoin heeft historisch gezien de neiging snel de volgende ‘$10.000’ op te zoeken.

Ook deze keer lijkt het erop: de tijd tussen $20.000 en $30.000 is korter dan de tijd tussen $10.000 en $20.000. Maar een groot rond getal geldt ook als psychologische barrière. Bovendien is 2020 nog maar heel kort te gaan om die $30.000 nu al te raken. Bekijk daarom hier de technische analyse van John van Meer!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...