Oeps.. Bitcoin bezitter betaalt $76.000 voor minuscule betaling

Een anonieme Bitcoiner maakte in het weekend een grote fout. Het verstuurde een klein beetje bitcoin (BTC) voor maar liefst tienduizenden dollars aan transactiekosten.

Bitcoin transactie

De transactie is in de blockexplorer (en ook op jouw eigen node) terug te zien. Het gaat om een betaling van 0,00005 BTC, wat met de huidige prijs neer komt $1,10. De transactiekosten voor deze betaling bedroegen echter 3,49 BTC. Dit staat dan weer gelijk aan ruim $76.000.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Op onderstaand screenshot van Blockchain.com is niet te zien welke miner of mining pool de gelukkige is. Er staat namelijk unknown. Op Tokenview is er echter wél een naam gekoppeld aan de gelukkige miner die deze fees in ontvangst mocht nemen. Zij noemen BTC.com als miner van block 662.052.

Oeps.. Bitcoin bezitter betaalt $76.000 voor minuscule betaling

Wat is er gebeurd?

Hoe kan het toch gebeuren dat iemand (per ongeluk) zo veel betaalt voor een bitcoin transactie?

De meest voordehand liggende reden kan zijn dat het bedrag van de betaling en de fees zijn omgewisseld. Mogelijkerwijs wilde de verzender graag 3,49 BTC versturen, en wilde hij voor deze transactie $1,10 betalen.

Veel minder waarschijnlijk is het dat de persoon wílde dat BTC.com de bitcoin in handen kreeg via de mining pool. Theoretisch is dit mogelijk, maar praktisch gezien is dit niet aannemelijk.

Het terugdraaien van de blockchain is nagenoeg onmogelijk. Het netwerk is immutable door de enorme hoeveelheid rekenkracht die erachter zit. De betaling is dus niet zomaar terug te draaien.

Oplossing

Is de ‘gedupeerde’ nu zijn tienduizenden dollars aan bitcoin kwijt? Vooralsnog wel, maar er is hoop. Nu bekend is wat de mining pool is, kan hij contact op nemen met BTC.com. Het is namelijk wel eerder gebeurd dat de mining pool (een deel van) de transactiekosten terugstuurde naar de eigenaar. Hij of zij moet dan aantonen daadwerkelijk de eigenaar te zijn van het adres waar de coins zijn verstuurd.

Vorige maand betaalde een andere gebruiker ruim 2,6 BTC om een betaling van 0,01088549 bitcoin over te maken. In dit geval leek het echter te gaan om een zogenoemde self-transfer, omdat de transactie maar één output had. Doorgaans heeft een transactie meerdere outputs, namelijk het wisselgeld van de UTXO’s (dat naar een eigen nieuw gegenereerd adres toegaat) en de daadwerkelijke betaling zelf.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC