Israëlische belastingdienst vraagt burgers om informatie over vermogen in Bitcoin (BTC)

Data verzamelen

Die data vraagt de overheidsinstantie natuurlijk niet voor niets: zij willen weten wat je hebt, en als je pech hebt moet je dan wat extra betalen. In Israël geldt een belasting op 25% voor je winsten op BTC.

Naast de persoonlijke vragen gaat Israël ook actief rondvragen bij bedrijven binnen en buiten Israël. Net als in Nederland staan er hoge boetes voor het liegen tegen de belastingdienst.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Extra informatie

Als uit de data van de belastingdienst blijkt dat je meer bitcoin hebt dan dat je hebt opgegeven, dan krijg je een mooie brief thuis: ”we hebben informatie over je activiteiten die niet kloppen met je belastingopgaves.”

Een van de tools die de Israëlische belastingdienst inzet zit overigens in Europa. Via de Common Reporting Standards in de EU vraagt de ITA om informatie over aankopen van Israëliërs binnen Europa.

De winsten op bitcoin worden dus hevig belast in het land: 25 procent van je winsten moet je inleveren. Dit geldt overigens alleen voor particuliere beleggers, niet voor commerciële bedrijven.

Prijsstijging maakt mensen wakker

Volgens Globes heeft de recente prijsstijging een aantal mensen wakker geschud bij de belastingdienst. Extra belastinggeld binnenharken is natuurlijk nooit verkeerd voor een overheid.

Dat gaat gepaard met de recente prijsstijgingen, want mensen in allerlei takken ruiken geld.

Bitcoin en belastingen

Belasting en bitcoin zijn niet (altijd) een goed huwelijk. Niet zozeer omdat Bitcoin bedoeld is om belasting mee te ontduiken, maar vooral omdat de regelgeving niet altijd even goed is uitgedacht. Er zijn daarnaast ook grote verschillen tussen landen.

Sommige landen oefenen druk uit op investeerders met hoge belastingen op inkomen en behaalde winst. Andere landen kiezen er juist voor om betere acceptatie en innovatie te bevorderen. Decrypt heeft de top 9 Bitcoin-lievende landen op een rijtje gezet.

Lees verder: Dit zijn de 9 belastingparadijzen voor Bitcoin (BTC)

De bitcoin prijs in euro’s:

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)