Trump regering pleit voor aanpak van stablecoins als Tether

De Amerikaanse regering onder Donald Trump wil strengere regels voor stablecoins. Dat is de voornaamste uitkomst van een werkgroepoverleg waar ook minister van Financiën Steve Mnuchin zitting in heeft. Ook zijn er beperkingen te verwachten van zogenoemde “multi-currency stablecoins“.

Een bekende stabiele cryptomunt is Tether (USDT) die voor circa 75% is gedekt door Amerikaanse dollars.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Stablecoins regulering

De verklaring is afkomstig van de werkgroep van Financial Markets, dat onder Financiën valt. Zij doen aanbevelingen aan de president en federale toezichthouders, zo meldt nieuwssite The Block vanochtend.

De groep benadrukt het belang van maatregelen om het witwassen van geld tegen te gaan, net zoals het neerhalen van financieel terrorisme.

Deze argumenten zijn al lang en breed aangehaald als het gaat om de regulering van de bitcoin markt. Nu lijkt ook de markt van stablecoins aan de beurt.

Het gaat daarbij om know-your-customer (KYC) verificatie tussen alle betrokken partijen van een on-chain transactie met een stablecoin. Hierbij horen zelfs de zogenoemde unhosted wallets.

De Amerikaanse regering houdt deze term aan voor non-custodial wallets, wat betekent dat de eigenaar helemaal zelf de baas is over het geld. Dat is het ideaal van veel bitcoiners, volledige zeggenschap over je geld zonder invloed van de staat.

De Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN) kwam eerder deze week ook al met een voorstel op de proppen over alle transacties tussen Money Service Businesses (MSB) en deze unhosted wallets.

Soorten stablecoins

Overheden richten zich altijd op de uitgevende partij van een munt, in dit geval een stablecoin. Een van de eisen is dat er 1-op-1 afschrijvingen mogelijk zijn met de onderliggende valuta.

Dit gaat indirect dus problemen opleveren voor decentraal uitgegeven stablecoins. Want de Empty Set Dollar, stabiel gehouden door een algoritme, komt hierdoor in de problemen. Ook de Dai, die gedekt is door een mandje van cryptomunten in een smart contract, is een risico door deze nieuwe regels.

Naast de bovenstaande ‘multi-currency stablecoins’ zijn er simpele en centraal geregelde stablecoins in de industrie.

De Tether (USDT) is hier by far de grootste variant van, maar ook de USDC is met een opmars bezig. Jeremy Allaire laat op Twitter weten dat hij voor zijn stablecoin vooralsnog geen grote problemen voorziet.

Tether USDT is een belangrijke bouwsteen in de bitcoin markt. Er is meer dan twintig miljard dollar aan USDT momenteel op de markt, waarmee ze één van de grootste munten zijn. Het handelsvolume van de stablecoin markt is in 2020 door de 1.000 miljard dollar geschoten.

Monetaire concurrentie

Naast het argument van ‘indammen van witwassen’, draagt de werkgroep ook aan dat de stablecoins een bedreiging kunnen zijn voor “internationale monetaire stabiliteit”.

Daarom bevelen ze regulering en maatregelen aan, zodat deze cryptovaluta “het vertrouwen in de lokale fiatvaluta niet ondermijnen.”

Indirect zijn deze stablecoins ook een concurrent van de Central Bank Digital Currencies die de komende jaren ongetwijfeld de markt zullen overspoelen.

De weg voor deze CBDC’s lijkt op deze manier te worden vrijgemaakt. Eerder is ook de Libra van Facebook, die inmiddels de Diem wordt genoemd, tegengehouden door regelgevende instanties. ‘Concurrentie is slecht’, zo lijkt het.

Het gaat dus momenteel nog om een suggestie van de werkgroep, en het is nog verre van een goedgekeurde wet.

De prijs in euro: