Belastingdienst VS stapt over van ‘educatie naar handhaving’ voor Bitcoin in 2021

De Amerikaanse belastingdienst gaat waarschijnlijk snel over op strenge handhaving in plaats van educatie op het gebied van bitcoin (BTC). Dat stelt een voormalig hoofd van misdaadonderzoek voor de Internal Revenue Service (IRS) in een artikel.

Bitcoiners die nu nog in staat waren om hun vermogen te verbergen voor de belastingdienst kunnen in 2021 rekenen op meer controles. Don Fort: ”Het is een spelletje met grote belangen.”

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Verandering van aanpak

Volgens Fort is de aanpak de afgelopen jaren gebaseerd op educatie. Mensen moeten weten wat ze op moeten geven en hoe. En dan wordt het nu langzaam aan tijd om ook flink te straffen als je dat niet doet.

De koers van bitcoin schoot door het dak de afgelopen weken, en dus valt er mogelijk wel wat te halen voor de IRS.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Don Fort”]”De IRS is zichzelf aan het positioneren voor een soepele overgang van educatie naar handhaving in 2021 en daarna.”[/penci_blockquote]

Informatie opvragen

In het artikel wordt onder andere de beurs Coinbase aangehaald. De beurs overhandigde in 2018 bijvoorbeeld informatie van bijna 13.000 gebruikers. Met deze data kan de IRS aan de slag.

Maar de belastingdienst blijft niet alleen in Amerika om te kijken of alles wel volgens hun regels verloopt. Bitstamp, een beurs gevestigd in Luxemburg, kreeg bijvoorbeeld ook een verzoek voor informatie over een Amerikaanse gebruiker.

Verschillen

De nieuwe focus komt volgens Fort en Lawrence Sannicandro mede door een gat in de beramingen van de belastingdienst. Volgens de cijfers ontvangen zij veel minder geld dan dat ze zouden moeten. En bitcoiners kunnen daarin een rol spelen.

Fort haal nog een ander voorbeeld aan: tijdens het aangeven van je inkomsten en uitgaves vinden Amerikanen tegenwoordig vragen over bitcoin prominent op de eerste pagina.

De IRS heeft nog weinig vertelt of naar buiten gebracht over grootschalig belastingontduiking en witwassen met bitcoin, maar volgens Fort en Sannicandro zal dat in 2021 veranderen: ”De geschiedenis laat zien dat de staat onderschatten gekkenwerk is.”

Kortom: vul je data goed in, of de belastingdienst komt het geld zelf halen.

De bitcoin prijs in euro’s:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...