Opmerkelijk: $220 miljoen aan Bitcoin van Duitser hangt aan zijden draadje

Een Duitse programmeur kan zich wel voor z’n kop slaan. De man zit in een benarde positie omdat hij nog slechts twee kansen heeft om de toegang te krijgen tot $220 miljoen aan Bitcoin (BTC).

De actuele prijs voor één bitcoin (BTC) is op dit moment 36,236.21USD. Dat is 1.43% dan 24 uur geleden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin op harde schijf

Het gaat om Stefan Thomas, woonachtig in San Francisco. De New York Times beschrijft het noodlot van de computerspecialist. Het draait allemaal om een kleine harde schijf die je moet ontgrendelen met een wachtwoord. Op deze IronKey staan de private keys van een digitale wallet.

Krijg Thomas deze digitale sleutel in handen, dan is hij de baas over de 7.002 bitcoin (BTC) die erbij horen. Echter heeft hij een aanzienlijk probleem.

Het papiertje waar hij het wachtwoord tien jaar geleden op schreef, is verdwenen. Gebruikers kunnen maximaal tien keer een gokje wagen met deze IronKey, voordat de inhoud voor altijd versleuteld is.

Inmiddels heeft hij al acht keer een combinatie geprobeerd, en dus ligt het onheil op de loer.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Ik lig er in bed continu over te malen. En als ik dan naar mijn computer ging met een nieuwe poging, en zag dat het niet werkte, werd ik alleen maar wanhopiger.”[/penci_blockquote]

Hij heeft de IronKey nu op een beveiligde plek achtergelaten en hoopt dat cryptografen nieuwe manieren bedenken om complexe wachtwoorden te kraken. Tot het zo ver is, wil hij er niet meer over nadenken, geeft Thomas aan.

Op soortgelijke manieren zijn er naar verluidt al duizenden, zo niet miljoenen bitcoin voor altijd kwijt geraakt. Het is een implicatie van het zijn van jouw eigen bank: not your keys, not your coins.

Het bedrijf Wallet Recovery Services geeft aan dat ze 70 verzoeken per dag krijgen van mensen die hulp willen bij het terughalen van hun bitcoin, drie keer zoveel als een maand geleden.

Afweging maken

Met de private key kun je als het ware aantonen dat jij eigenaar bent van een beetje BTC die in de blockchain staat. Door de asymmetrische cryptografische trucjes, is er geen andere weg om toegang te krijgen. Er is geen bank, helpdesk of omweg die je kunt raadplegen.

Dit is ook precies de kracht van bitcoin: financiële censuur of kapitaalcontroles zijn niet mogelijk. Het brengt het vermogen letterlijk in bezit van het individu. Laat het ook een waarschuwing zijn voor iedere bitcoiner.

Voor Stefan Thomas was dit precies de reden waarom hij geïnteresseerd raakte in bitcoin. In 2011 verdiende hij de 7.002 bitcoin toen hij voor iemand een animatie maakte over “wat is bitcoin?”

Je kunt bitcoin op de beurs laten staan. Dan loop je het risico dat deze gehackt wordt, of dat ze er met het geld vandoor gaan. Anderzijds ben je bij een non-custodial wallet volledig zelf verantwoordelijk voor jouw daden.

Oude computers, een vishengel of een gecrashte schijf: er zijn tal van voorbeelden hoe het mis kan gaan. Lees het eerdere artikel, en maar er lering uit. Happy hodling!

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

De prijs in euro:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC