JP Morgan voorspelt Bitcoin (BTC) prijs van 146.000 dollar op lange termijn

Hopium is de bitcoin markt niet vreemd. Maar als één van de grootste investeringsbanken ter wereld een gekke prijsvoorspelling doet, is dat toch wel meldenswaardig.

JP Morgan over bitcoin markt

De analisten van JP Morgan Chase & Co denken dat bitcoin een prijs van maar liefst 146.000 dollar (119.000 euro) kan bereiken op de ‘lange termijn’. Dat meldt persbureau Bloomberg dinsdag.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In een nieuwe notitie laat Nikolaos Panigirtzoglou en zijn collega’s weten dat bitcoin nog ondergewaardeerd is.

Volgens het Clark Moody Dashboard is de market cap op moment van schrijven 589 miljard dollar (479,7 miljard euro). Ze zien de komende jaren de marktwaarde nog minstens 4,6 keer groeien.

Zet je dat af tegen de maximale voorraad van 21 miljoen BTC, dan leidt dat tot een stukprijs van 146.000 dollar.

Wat zijn de argumenten? Allereerst gaan institutionele beleggers bitcoin behandelen als goud. Men wil koste wat kost een positie in bitcoin, temeer omdat BTC een schaars goed is.

Feit is: de vraag naar de munt neemt vanuit de institutionele zijde toe, terwijl het aanbod op beurzen afneemt. Ook miljardairs als Stanley Druckenmiller, Scott Minerd en Paul Tudor Jones, klinkende namen in het financiële hart van de wereld, hebben een klein beetje van hun vermogen in BTC zitten.

Anthony Scaramucci van SkyBridge heeft 300 miljoen dollar in BTC gestoken en start een nieuw fonds voor vermogende individuen. In een interview met Peter McCormack voorspelt de ceo dat bitcoin dit jaar een prijs van $100.000 kan bereiken ondanks ‘enorm veel volatiliteit’. SkyBridge is een concurrent van een Grayscale bijvoorbeeld.

Miners

Miners maken tegen de huidige spotprijs flink winst, omdat de kostprijs van een bitcoin tussen de $3.000 en $5.000 ligt. Ze minen elke dag 900 nieuwe bitcoin.

Dus er is ook minder verkoopdruk vanuit de miners, vaak de gangbare groep die verkoopt om operationele kosten te dekken.

Disclaimer: JP Morgan zegt impliciet in hun notitie dat een prognose boven de $146.000 per bitcoin een brug te ver is. Ze zeggen ook: op de korte termijn is een prijs van minstens $50.000 niet reëel.

Bitcoin spaarders

Ook een analist als Willy Woo, die veel on-chain onderzoek doet, vermoedt dat er een kentering optreedt tussen de assets bitcoin en goud.

Hij voorziet dat met name millennials kiezen voor bitcoin en goud links laten liggen.

Woo constateert dat de voorraad steeds meer in handen komt van bitcoin spaarders. Zij houden de munt voor de zeer lange termijn vast. Dat leidt tot minder te verhandelbare munten op de beurzen. Uit onderzoek van Glassnode is slechts 22% dagelijks te verhandelen.

‘Bitcoin naar minstens $200.000’

Daarom gaat Woo verder dan de prognoses van de anonieme Nederlander Plan B. Volgens deze quant, werkzaam bij een Nederlandse grootbank, ligt bitcoin precies op het schema van zijn beroemde Stock-to-Flow model.

Woo vermoedt op basis van zijn on-chain model dat eind 2021 een koers van $200.000 en zelfs $300.000 mogelijk is.

In zekere zin is JP Morgan dan conservatiever. Ja, conservatiever ook dan hun collega’s bij de Citibank. Die denken zelfs aan een top van $318.000.

Hou er rekening mee dat dit prognoses zijn. De markt doet zijn werk, ongeacht welk model je op de markt legt. Bitcoin is een zéér volatiele asset en niet voor iedereen geschikt om exposure in te hebben gezien de koersschommelingen die dat met zich meebrengt.

De cryptomunt is in 2020 met bijna 300% gestegen in dollarwaarde.

De prijs in euro:

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.