Bitcoin is met markt van $580 miljard meer waard dan het bedrijf van Warren Buffett

De totale markwaarde van Bitcoin (BTC) is nu groter dan dat van Berkshire Hathaway Inc. Door de recente prijsstijging is de marktkapitalisatie van de cryptomunt gestegen tot boven $550 miljard.

Bitcoin marktwaarde

Berkshire Hathaway is het Amerikaanse bedrijf van zakenman en investeerder Warren Buffett. Hij is directeur en heeft als grootaandeelhouder een belang van 38% in het bedrijf. Buffett staat al enkele decennia op de lijst van rijkste mensen ter wereld. Zijn geschat vermogen is 73 miljard dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De prijs van bitcoin hikt momenteel tegen de $30.000 aan. Met een circulating supply van 18,588 miljoen BTC, komt de marktkapitalisatie neer op $550 miljard. Die van Berkshire staat gelijk aan $543 miljard, volgens companiesmarketcap.

Bitcoin is met markt van $580 miljard meer waard dan het bedrijf van Warren Buffett

Het bedrijf van Buffett houdt zich met enorm veel zaken bezig: verzekeringen, goederenvervoer, energievoorziening, financiële dienstverlening en ook de detailhandel. Het eerstvolgende bedrijf op de lijst is Alibaba van Jack Ma.

Het is overigens misschien niet helemaal goed om deze activaklassen met elkaar te vergelijken. Bitcoin is een valuta, terwijl we het vergelijken met aandelen in bedrijven.

Op Asset Dash staan de verschillende assets ook weergegeven op een ‘CoinMarketCap-achtige’ manier. Het mag geen verrassing zijn dat Apple bovenaan staat met een marktkapitalisatie van $2.200 miljard, gevolgd door Microsoft en Amazon met respectievelijk $1.680 miljard en $1.630 miljard.

Verschillende activaklassen

Bitcoin is sinds kort ook groter dan alle betaalverwerkers en commerciële banken. Het laat PayPal, Visa, Mastercard maar ook the Bank of Amerika en JPMorgan achter zich.

Je zou Bitcoin eigenlijk beter kunt vergelijken met een centrale bank dan met commerciële banken. Monetair beleid komt namelijk in de traditionele wereld uit de hoge hoed van deze centrale banken. Het monetair beleid van Bitcoin staat anderzijds in steen gebeiteld: de inflatie is duidelijk te voorspellen.

‘Bitcoin is rattengif’

Oude rot in het vak Buffett moet niet veel hebben van bitcoin. Hij noemde Bitcoin in een interview een schijnbeeld. Volgens de zakenman mist de grootste cryptomunt een unieke onderliggende waarde. Onlangs breidde hij wel voor het eerst zijn posities in goudmijn bedrijven uit. In een ander interview noemde Buffett Bitcoin nog ‘rattengif in het kwadraat’.

Tegelijkertijd heeft Michael Saylor een deel van de dollars van MicroStragegy (wat géén investeringsbedrijf is) omgezet in bitcoin. Het blijft opmerkelijk: sommige investeringsbedrijven zien Bitcoin klaarblijkelijk níet als investering, terwijl techbedrijven het wél zien als spaarmiddel.

Wil je meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Bitcoin prijs in euro’s:

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC