
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) laat zich voor het eerst uit over de nieuwe door goud gedekte fiatvaluta van Zimbabwe. Ze noemen het een belangrijke beleidsstap, of in het Engels: “Policy Action”.
Naar verluidt heeft de mondiale geldschieter plannen om in juni een team naar het Afrikaanse land te sturen om de prestaties van de nieuwe valuta te evalueren.
Het IMF is in het leven geroepen rond de Bretton Woods meeting, waarbij het gros van de wereld van de goudstandaard afstapte. Dit zette de organisatie in een mooie positie, omdat ze als ultieme geldschieter zich in allerlei mooie posities weten te fietsen. Vaak gaat dit gepaard met leningen en allerlei “wensen” die hiermee verbonden zijn. Zo ook nu! Want ondanks dat het om een goudvaluta gaat, krijgt het land te maken met een hele reeks aan maatregelen: van wisselkoersen, monetaire regels en andere afspraken.
De nieuwe valuta van Zimbabwe, bekend als ZIG, is door goud gedekt en stapt van het idee van het IMF af. Het financiële instituut wil de ontwikkelingen beter in de gaten houden. Datzelfde deed het toen El Salvador bitcoin omarmde.
Het IMF bekritiseerde eerder nog de beslissing van de Reserve Bank of Zimbabwe (RBZ) om de goudgedekte digitale valuta in te voeren. Het argument? Het zou een bedreiging zijn voor de financiële stabiliteit. In plaats van de digitale valuta te lanceren, suggereerde de mondiale geldschieter dat Zimbabwe had moeten kiezen voor de liberalisering van de valutamarkt.
Er zijn echter belangrijke hervormingen doorgevoerd door de RBZ, waardoor de houding van het IMF iets gematigder is geworden:
“De introductie van de ZIG vertegenwoordigt een belangrijke beleidsmaatregel, aangevuld met verschillende andere beleidsveranderingen, waaronder monetaire, wisselkoers- en fiscale beleidsmaatregelen.”
Zo krijgt het fiatinstituut toch zijn zin.