Coinbase beperkt dagvaarding voor e-mails van Gary Gensler

17562 totale weergaven
coinbase sec

Coinbase heeft de dagvaarding voor de e-mails van SEC-voorzitter Gary Gensler beperkt tot zijn tijd als voorzitten, waarbij de nadruk ligt op relevante communicatie voor de lopende rechtszaak. 

Dagvaarding aangepast

Coinbase heeft haar dagvaarding aan Gary Gensler, voorzitter van de SEC (Securities and Exchange Commission), aangepast. Gensler is nu alleen op zoek naar documenten uit zijn tijd als leider van de SEC. 

Deze verandering volgt op de zorgen van een rechter uit New York over de aanvankelijke brede reikwijdte, die ook communicatie vóór Genslers ambtstermijn bij de SEC omvatte. 

De dagvaarding in juni

In juni vaardigde Coinbase een dagvaarding uit aan Gensler, waarin om documenten werd verzocht met betrekking tot communicatie die relevant was voor de voortdurende juridische strijd met de SEC. Aanvankelijk omvatte het verzoek verklaringen over cryptocurrency vanaf 2017, waarbij ook een tijd vóór Genslers benoeming tot voorzitter in 2021 is meegenomen. 

Uit de hoorzitting van maandag bleek dat Coinbase haar verzoek heeft teruggeschroefd. Zo liet de advocaat van Coinbase weten:

“Met betrekking tot de dagvaarding aan de heer Gensler heeft Coinbase besloten om de overlegging van de documenten van de heer Gensler alleen te eisen voor de periode van zijn ambtstermijn als voorzitter van de SEC en niet eerder.”

Verzetting

De SEC verzette zich tegen de oorspronkelijke dagvaarding en noemde het een ‘ongepaste inbreuk op het privéleven van een overheidsfunctionaris’. Tijdens de hoorzitting van vorige week uitte de Amerikaanse districtsrechter haar verbazing over de brief van Coinbase van 3 juli, waarin werd betoogd dat de persoonlijke e-mails van Gensler over cryptocurrency ‘een passende bron van herstel’ waren. 

Zo liet ze weten:

“Ik was enigszins verrast, en niet op een goede manier, door de reactie van 3 juli.”

Hierbij had ze specifieke zorgen over de aandrang van Coinbase om toegang te krijgen tot de privécommunicatie van Gensler. Uiteindelijk vond ze de argumenten van Coinbase niet voldoende en stelde ze voor een motie tot dwang in te dienen, hoewel ze niet overtuigd leek door hun drang naar een brede dagvaarding. 

Hierop reageerde Coinbase dat ze op 23 juli een motie tot dwang in zullen dienen. 

De juridische strijd tussen de SEC en Coinbase

Sinds vorig jaar zijn de SEC en Coinbase verwikkeld in een juridisch geschil toen de SEC Coinbase aanklaagde wegens het exploiteren van haar platform zonder de juiste registratie. De poging van Coinbase om de rechtszaak af te wijzen, wed in maart vorig jaar afgewezen door de rechter, die oordeelde dat de SEC voldoende had beweerd dat Coinbase optrad als beurs en exchange en zich bezighield met niet-geregistreerde effectenverkoop via haar stakingprogramma. 

Het juridische conflict tussen de SEC en Coinbase weerspiegelt bredere inspanningen op het gebied van regelgeving binnen de crypto industrie. Het stellen van een bredere dagvaarding door Coinbase laat een sterke verdedigingsstrategie zien, terwijl het beperken vervolgens een verschuiving laat zien naar een meer gerichte juridische aanpak. 

Impact op de cryptomarkt

De rechtszaak van de SEC tegen Coinbase beweert dat de exchange zonder de juiste registratie werkte. Coinbase beweert daarentegen dat haar activiteiten legaal zijn en niet onder de jurisdictie van de SEC vallen. 

Hierdoor kan de uitkomst van de zaak een aanzienlijke impact hebben op de cryptomarkt. Een uitspraak in het voordeel van de SEC kan strengere regelgeving op crypto betekenen, terwijl een overwinning van Coinbase een te grote jurisdictie van de SEC kan betekenen. 

Samenvatting

Samenvattend heeft Coinbase haar dagvaarding voor de e-mails en communicatie van SEC-voorzitter Gary Gensler beperkt tot zijn ambtstermijn bij de SEC, naar aanleiding van de zorgen van de rechter. Deze stap maakt deel uit van de voortdurende juridische strijd tussen Coinbase en de SEC. 

Lees meer over:
CoinbaseGary GenslerSEC

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...