Craig Wright aangeklaagd voor meineed? Bitcoin fantast is onvindbaar

2845 totale weergaven

Craig Wright, de Australische computerwetenschapper die beweert bitcoin te hebben uitgevonden, krijgt in Groot-Brittannië een strafrechtelijk onderzoek aan zijn broek. Dat meldt persbureau Reuters vandaag. Heeft Wright meineed gepleegd nadat hij herhaaldelijk heeft gelogen en documenten heeft vervalst?

Craig Wright strafrechtelijk onderzocht in Verenigd Koninkrijk

Craig Wright heeft lange tijd beweerd de auteur te zijn van een white paper uit 2008, de basistekst van bitcoin, gepubliceerd onder het pseudoniem “Satoshi Nakamoto”. De 54-jarige voerde op basis van deze claim rechtszaken over de hele wereld, onder meer rechtszaken in de Verenigde Staten, Noorwegen en in Groot-Brittannië. Dat resulteerde ook tot een juridisch gevecht tussen Wright en de crypto-industrie in een proces bij het Hooggerechtshof van Londen eerder dit jaar.

De Crypto Open Patent Alliance, leden zijn onder meer betalingsbedrijf Block van Twitter-oprichter Jack Dorsey, heeft Wright voor de rechter gedaagd om hem te verhinderen bitcoin-ontwikkelaars aan te klagen.

Rechter James Mellor oordeelde dat het bewijs dat Wright niet Satoshi was “overweldigend” is. Hij zegt in een later betoog dat Wright “uitgebreid en herhaaldelijk” heeft gelogen en “op grote schaal” documenten heeft vervalst tijdens de zaak.

De rechter zegt dat hij Wright doorverwees naar de Britse Crown Prosecution Service om te overwegen “of een vervolging is in te stellen tegen Dr. Wright wegens zijn grootschalige meineed en vervalsing van documenten”.

Mellor zegt ook dat de aanklagers moeten overwegen “of een arrestatiebevel tegen hem is uit te vaardigen en/of of zijn uitlevering is te vragen van waar hij zich nu bevindt”.

Voortvluchtig?

Een woordvoerder van Wright reageerde niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar. Wright ontkent het vervalsen van documenten toen hij in februari getuigde en zei in mei dat hij van plan was toestemming te vragen om in beroep te gaan.

Zijn huidige verblijfplaats is onbekend en Mellor zegt: “Het bewijs toont aan dat Dr. Wright zijn vorige verblijfplaats in Wimbledon (in Londen) heeft verlaten. Hij lijkt het VK te hebben verlaten en hij is naar verluidt aan het reizen. Voor het laatst is vastgesteld dat hij zich in de tijdzone van UTC +7 bevindt.”

Die tijdzone omvat locaties in Zuidoost-Azië en het Siberische deel van Rusland.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...