WazirX-hacker wisselt $149M aan SHIB, MATIC en andere altcoins om naar ether

924 totale weergaven
hacker

De hacker achter de digitale roof van $235 miljoen van de Indiase cryptobeurs WazirX heeft bijna $150 miljoen aan altcoins omgezet in Ether. Het is een poging om de sporen van deze hack uit te wissen en te voorkomen dat de crypto adressen op een zwarte lijst komen.

WazirX hacker verplaatst $149 miljoen aan crypto

Het omwisselen van het cryptogeld naar Ether vond plaats op 18-19 juli en omvatte $90,2 miljoen aan Shiba Inu, $10,2 miljoen in Polygon en bijna $7,5 miljoen in Pepe (PEPE). Dat meldt blockchain-analysbedrijf Spot On Chain.

Er is nu 201 miljoen dollar naar Ether gesluist van deze hack, tegenover eerder $52 miljoen. De hacker heeft waarschijnlijk de ERC-20 tokens omgezet in Ether omdat die munt voor meer liquide is en op meer plekken om te wisselen is in bijvoorbeeld stablecoin Tether USDT.  Spot On Chain zegt tegen Cointelegraph:

“Sommige ERC20-tokens hebben een contractfunctie om adressen op de zwarte lijst te zetten, terwijl de native token van ETH zo’n functie niet heeft. Het snel omwisselen naar Ether kan de hacker helpen hun fondsen veilig te stellen voordat er preventieve maatregelen zijn genomen door autoriteiten of de uitgevers van gecentraliseerde tokens,” aldus blockchain-beveiligingsbedrijf PeckShield tegenover Cointelegraph.

Een schoolvoorbeeld hiervan is de stablecoin-uitgever Tether, die honderden wallets op de zwarte lijst heeft gezet wegens verdachte transacties met USDT. Ether is ook gemakkelijker wit te wassen via cryptobeurzen en mixers zoals Tornado Cash en de prijs is veel stabieler, zo legt blockchain-beveiligingsbedrijf Beosin uit.

De hack veroorzaakte een verkoopgolf van SHIB, die bijna 7% daalde sinds het incident, terwijl de prijs van Ether slechts 0,1% is gedaald. De hacker heeft nog ongeveer $12 miljoen aan Chromia (CHR), Celer Network (CELR), Frontier (FRONT) en Ooki (OOKI) tokens, merkte Spot On Chain op in de X-post.

Opnamestop

WazirX heeft op 18 juli een opnamestop doorgevoerd nadat de hack. Dat had tot gevolg dat bijna de helft van hun reserves is verdwenen, op basis van de proof-of-reserves verklaring van juni van WarzirX.

“Dit is een overmachtssituatie buiten onze controle, maar we laten geen steen onberoerd om de fondsen op te sporen en terug te krijgen. We hebben al enkele stortingen geblokkeerd en contact opgenomen met betrokken wallets voor herstel,” postte WazirX op X.

 

Blockchain-forensisch bedrijf Elliptic vertelt aan Cointelegraph dat specifieke patronen en technieken in de WazirX-aanval hen deden geloven dat Noord-Koreaanse hackers achter de hack van $235 miljoen zaten.

Lees meer over:
etherhackerWazirX

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...