Poetin vreest dat crypto mining energie tekorten in Rusland kan veroorzaken

2123 totale weergaven
crypto mining

Rusland heeft de op twee na grootste cryptomining capaciteit ter wereld. Cryptocurrency’s worden gebruikt om de oorlogsinspanningen te financieren. Maar het heeft ook een keerzijde. President Vladimir Poetin waarschuwt voor energietekorten als de mininghausse zo doorzet.

Rusland wil crypto mining beteugelen

Rusland kan te maken krijgen met elektriciteitsstoringen als de overheid cryptomining niet onder controle krijgt, zegt de Russische president Vladimir Poetin.

Crypto zoals bitcoin is voor Russen die in het buitenland wonen een dankbaar betaalmiddel om westerse sancties te omzeilen. Het is ook gebruikt om donaties te doen aan Russische militaire eenheden.

“Het is noodzakelijk om de juiste en tijdige beslissingen te nemen, met name systemische, op het niveau van de federale wet,” zegt Poetin. “Ik heb al instructies gegeven om de mining van digitale valuta in Rusland te reguleren, inclusief kwesties van belastingheffing op deze activiteit en tariefbesluiten.”

Nieuwe ondernemingen en woonwijken zullen te maken krijgen met elektriciteitstekorten als cryptomining locaties alle vrije energiecapaciteit innemen. Dat is ook niet gunstig voor investeringen in het land. aldus Poetin geciteerd door persbureau Ria.

Zijn bewering kwam op dezelfde dag dat Rusland gedwongen is om elektriciteit af te sluiten in verschillende regio’s vanwege een storing in de kerncentrale van Rostov.

Energieverbruik

Cryptomining is energie-intensief, en daardoor kunnen er (lokaal) problemen met stroomlevering ontstaan, zelfs in energierijke landen zoals Rusland en de Verenigde Staten. Rusland staat op de derde plaats in de wereld wat betreft cryptomining capaciteiten.

Het energieverbruik van alle crypto assets samen ligt tussen de 0,4 procent en 0,9 procent van het jaarlijkse wereldwijde stroomverbruik, oftewel van 120 tot 240 miljard kilowattuur per jaar. Dat is meer energie dan alle datacenters in de wereld samen verbruiken, meldt het Canadese energiebedrijf Just Energy. Meer dan twee procent van de Amerikaanse energie gaat nu naar cryptomining.

Vorig jaar ontvingen Russische militaire eenheden in Oekraïne samen meer dan $1,8 miljoen aan donaties via cryptocurrency, bericht CoinDesk.

De VS heeft in maart 13 entiteiten gesanctioneerd voor het helpen van Rusland bij het omzeilen van internationale sancties via virtuele assetdiensten en technologieaankopen.

Lees meer over:
cryptominingPoetinRusland

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...