Bitcoin crash tot $ 64.000 komt niet door Mt. Gox verklaren analisten

2045 totale weergaven

Bitcoiners zijn vandaag met een domper wakker geworden. De bitcoin (BTC) koers is vannacht met enkele procenten gedaald tot net onder de $ 64.000.

Hoewel velen na deze daling direct wijzen naar de beruchte bitcoinbeurs Mt. Gox, die momenteel middenin zijn gevreesde terugbetalingsproces zit, hebben analisten andere verklaringen.

Waarom daalt BTC 3% tot $ 64.000?

De prijs van bitcoin bevindt zich al de hele week in een neerwaartse trend, die gisteren bevestigd werd met een lower high rond de $ 67.000. Vannacht heeft bitcoin een duikvlucht genomen tot onder de $ 64.000, wat de laagste prijs in bijna een week markeert.

Mt. Gox ging in 2014 kopje-onder nadat het 850.000 bitcoins was verloren door een reeks hacks en wanpraktijken. In de jaren na het faillissement werden 140.000 bitcoins teruggevonden die nu na een lang juridisch proces eindelijk verdeeld worden onder voormalig klanten.

Deze maand is de Japanse exchange begonnen met de terugbetalingen, waar men al jaren grote vrees voor heeft, omdat het de verkoopdruk in potentie flink op zou kunnen voeren. 

De bitcoin daling van vannacht zou volgens veel investeerders dan ook zijn veroorzaakt door voormalig Mt. Gox klanten die hun bitcoins tegen ongekende winsten op de markt dumpen.

Volgens de oprichter van CryptoQuant, Ki Young Ju, is de daling ‘’waarschijnlijk’’ te wijten aan een afname in het marktsentiment, zo liet hij gisteren weten op socialmediaplatform X.

Volgens verschillende analisten is de prijsdaling gekatalyseerd door seizoensgebonden factoren, de lancering van ethereum (ETH) spot Exchange-Traded Funds en zelfs politieke factoren.

Timothy Peterson, oprichter van Cane Island Alternative Advisors, koppelde de tegenvallende resultaten van bitcoin aan de tijd van het jaar, die historisch gezien niet bepaald gunstig is. “Ons onderzoek toont een consistent patroon van onderprestatie van 22 juli tot 22 september”, vertelde Peterson aan Cointelegraph.

Charles Edwards, oprichter van Capriole Investments, beweert op X dat de introductie van de Amerikaanse ethereum (ETH) ETF’s de boosdoener is van de marktcrash. “De hele markt zou er beter aan toe zijn geweest als de lancering van de ETH etf niet in 2024 had plaatsgevonden,” aldus Edwards.

Volgens de pseudonieme crypto-analist Roman is de terugval tot $ 64.000 een gezonde correctie na de ‘’kunstmatige’’ stijging die voortkwam uit de mislukte moordaanslag op Donald Trump. 

BTC koers op weg naar $ 60.000?

Vooralsnog lijkt de bitcoin koers stand te houden boven zijn steunzone rond de $ 63.000 – $ 64.000. Indien de bears de koers ook hier doorheen weten te drukken, ligt een bloedbad tot de volgende halte van $ 60.000 op de loer. 

Mocht dit scenario uitspelen dan krijgen de bulls de essentiële taak opgezadeld om de koers vanaf dit level op te laten veren. De zone van $ 60.000 markeert namelijk de onderkant van de consolidatierange waarin bitcoin al sinds maart grotendeels verkeert.

Op het moment van schrijven komt de BTC prijs uit op $ 64.068, 3,28% lager dan 24 uur geleden.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

Door: Ivo Melchers

Ivo Melchers is een deskundige in crypto-redactie met een grondige beheersing van de blockchaintechnologie. Met een solide achtergrond in economische psychologie, biedt Ivo unieke perspectieven die essentieel zijn voor beleggers in deze sector. Hij leidt in het vertalen van complexe crypto-concepten...