70% van crypto ransomware diefstallen uitgevoerd door Russische hackers

663 totale weergaven
rusland

Uit een recent rapport blijkt dat Russische hackers de ransomware markt domineren en in 2023 goed zijn voor bijna 70% van alle crypto diefstallen. 

Het rapport

Het rapport van TRM Labs laat een aanzienlijke stijging van de Russische betrokkenheid bij illegale crypto activiteiten in 2023 zien. Met name Russische hackergroepen namen bijna 70% van alle ransomware-inkomsten voor hun rekening. Dit toont de leidende rol van Rusland op dit gebied. 

In totaal hebben Russische hackergroepen bijna een half miljard dollar gestolen, wat de grote invloed van Rusland op het wereldwijde hacken aantoont. Het rapport benadrukt ALPHV/Blackcat en Lockbit als de grootste ransomware exploitanten. Samen waren ze goed voor meer dan $320 miljoen. 

Lockbit, een gesanctioneerde hackergroep, richtte zich vooral op grote namen als Boeing en het Britse Royal Mail. Blackcat/ALPHV vielen MGM Resorts en Henry Schein aan. Deze aanvallen tonen het enorme bereik en de verfijning van deze groepen aan, en de enorme financiële schade die ze bij hun slachtoffers achterlaten. 

Het centrum van gesanctioneerde transacties

Volgens het rapport staat Rusland in het centrum van gesanctioneerde crypto transacties. Een Russische beurs, Garantex, handelde meer dan 80% van alle gesanctioneerde transacties af. Garantex is een belangrijke speler op de wereldwijde markt geworden in illegale activiteiten en blijft ondanks verschillende sancties actief. 

Dit benadrukt onder andere de moeilijkheden waarmee wethandhavingsinstanties worden geconfronteerd bij het stoppen van illegale crypto-acties. De dominantie van gesanctioneerde transacties op één beurs vraagt om betere monitoring en regulering. 

Crypto om sancties te vermijden

Het rapport wijst ook op het toenemende gebruik van crypto om sancties te vermijden. Vooral in de context van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Amerikaanse functionarissen hebben meerdere malen Bitcoin en Ethereum adressen verboden die worden gebruikt voor het ontduiken van sancties. 

Dit laat zien hoe criminelen zich snel aanpassen aan nieuwe technologieën voor illegale doeleinden. Het wereldwijde gebruik van crypto voor criminele activiteiten benadrukt de noodzaak van een globale inspanning om deze praktijken te bestrijden en te reguleren. 

Noord-Korea belangrijke speler

Ondanks dat de focus ligt op Rusland, blijft Noord-Korea ook een belangrijke speler op het gebied van crypto criminaliteit. Noord-Koreaanse hackers hebben in 2023 $1 miljard aan Bitcoin gestolen. Dit bewijst dat ze een aanzienlijke wereldwijde bedreiging voor de cyberveiligheid vormen. 

Het belang van samenwerking

Het rapport van TRM Labs geeft aan dat er dringend behoefte is aan internationale samenwerking om de uitdagingen van illegaal gebruik van crypto aan te pakken. De concentratie van illegale activiteiten in bepaalde regio’s en exchanges vereist strenger toezicht. Wetshandhavers moeten hun strategieën verbeteren om een gelijke tred te houden met de veranderende tactieken van cybercriminelen. 

De inzichten uit het rapport over Russische hackergroepen en de rol van exchanges, zoals Garantex, benadrukken de complexiteit van het bestrijden van cybercriminaliteit. Het voortbestaan van deze groepen, ondanks de sancties, wijst op problemen met de huidige handhaving. 

Samenvatting

Samenvattend benadrukt het rapport van TRM Labs de dominante rol van Russische hackers bij ransomware en de uitdagingen die gepaard gaan met de geconcentreerde gesanctioneerde transacties. Strengere regelgeving en internationale samenwerking zijn van cruciaal belang om de groeiende dreiging van crypto cybercriminaliteit te bestrijden en het globale financiële systeem te beschermen. 

Lees meer over:
ransomwareTRM Labs

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...