Bitcoin halving 100 dagen achter ons: wanneer begint de bullmarkt?

1476 totale weergaven
bitcoin halving impact

Vandaag is de 100e dag sinds de beroemde Bitcoin (BTC) halving, die in het verleden steeds een nieuwe bullmarkt heeft gekatalyseerd. Terwijl het geduld van investeerders langzaam op begint te raken voor de start van de explosieve opmars, suggereert historische data dat het positieve effect van de halving vanaf nu merkbaar zou kunnen worden op de koers.

BTC bullmarkt nu van start?

Bitcoin laat zich de afgelopen weken weer van zijn beste kant zien. De bitcoin koers is in rap tempo uit zijn eerdere donkere periode gekropen, en bevindt zich nu weer voor het eerst in zes weken bij de $ 70.000. Met de in maart gevestigde all-time in zicht en de Bitcoin halving inmiddels alweer enkele maanden achter ons lijkt het vertrouwen onder investeerders voor de langverwachte start van de bullmarkt toe te nemen. 

De recentste Bitcoin halving vond plaats op 19 april. Tijdens deze gebeurtenis werden de beloningen voor BTC-miners, die ze ontvangen na het toevoegen van een nieuw transactieblok aan de blockchain, gehalveerd van 6,25 BTC naar 3,125 BTC.

Dit is de vierde keer sinds de oprichting van Bitcoin dat de toevoer van nieuwe bitcoins wordt gehalveerd. Volgens de klassieke vraag-en-aanbod-theorie is een dergelijke vermindering in het aanbod bullish, omdat er minder nieuwe munten in omloop komen.

In het verleden heeft de bitcoin koers telkens flink geprofiteerd van deze halvings, wat de verwachtingen voor een nieuwe bullmarkt verder versterkt. 

Voor velen begint de tijd te dringen nu de halving al 100 dagen achter ons ligt. In het verleden duurde het echter ook nog een tijdje voordat het effect van de halving zichtbaar werd in de prijs van Bitcoin. Zoals Andre Dragosch, hoofd van onderzoek bij ETC Group, op socialmediaplatform X opmerkte, zou het door de halving veroorzaakte aanbodtekort nu zijn effect moeten beginnen te hebben.

Dragosch kwam tot deze conclusie na het analyseren van prestatiegegevens voor en na de vorige drie halvings in 2012, 2016 en 2020. Zijn onderzoek toonde aan dat de prijs van Bitcoin meestal statistisch significant stijgt 100 dagen na de halving.

Sterke weerstand voor bitcoin op $ 71.500

Het is natuurlijk geen zekerheid dat Bitcoin een explosieve opwaartse beweging zal maken zoals na eerdere halvings. Je hebt de bekende gezegde waarschijnlijk al vaker gehoord: prestaties uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Volgens de vooraanstaande crypto-analist Rekt Capital zal de bullmarkt beginnen zodra Bitcoin zijn sterke weerstand rond de $ 71.500 doorbreekt. Op basis van historische data zou een dergelijke uitbraak echter pas in september kunnen plaatsvinden. Het geduld van Bitcoiners zal dus mogelijk nog iets langer op de proef worden gesteld. Bitcoin is en blijft echter uiterst onvoorspelbaar, en slechts de tijd zal uitwijzen hoe de koers de komende tijd zal bewegen.

Door: Ivo Melchers

Ivo Melchers is een deskundige in crypto-redactie met een grondige beheersing van de blockchaintechnologie. Met een solide achtergrond in economische psychologie, biedt Ivo unieke perspectieven die essentieel zijn voor beleggers in deze sector. Hij leidt in het vertalen van complexe crypto-concepten...