VS overweegt strategische Bitcoinreserve met herwaardering goud

268 totale weergaven
VS overweegt strategische Bitcoinreserve met herwaardering goud

De Verenigde Staten overwegen de oprichting van een strategische Bitcoinreserve, mede gefinancierd door het herwaarderen van de goudvoorraden van de Federal Reserve. Dit blijkt uit een conceptwetsvoorstel van Senator Cynthia Lummis, gepresenteerd op de Bitcoin Nashville-conferentie. Lummis, een Republikeinse senator uit Wyoming, staat bekend om haar steun voor crypto en stelde de plannen voor na een toespraak van voormalig president Donald Trump.

Opzet en uitvoering van de reserve

Het wetsvoorstel, voorlopig aangeduid als de “Bitcoin Act of 2024”, beoogt de aanschaf van maximaal 200.000 BTC per jaar gedurende een periode van vijf jaar. Hiermee zou de Amerikaanse overheid een voorraad van 1 miljoen BTC kunnen opbouwen. De gekochte Bitcoin zou voor minimaal 20 jaar vastgehouden worden en slechts in beperkte mate verkocht kunnen worden, voornamelijk voor het aflossen van federale schulden. Het concept werd o.a gedeeld met CoinDesk.

Financiering en impact

Voor de financiering van de aankopen worden meerdere bronnen aangeboord. Naast het reserveren van $6 miljard uit de winst van de Federal Reserve in de periode 2025-2029, wordt voorgesteld om de waarde van de goudcertificaten in handen van de Federal Reserve te herzien. De huidige certificaten, gebaseerd op een historische goudprijs van $42,22 per troy ounce, worden vervangen door nieuwe certificaten die de huidige marktprijs van goud weerspiegelen, welke momenteel rond de $2.400 per ounce ligt.

Door deze herwaardering zouden de Federal Reserve-banken een aanzienlijk bedrag aan contant geld moeten overdragen aan het ministerie van Financiën. Dit geld zou vervolgens worden gebruikt voor de opbouw van de Bitcoinreserve. Met deze maatregel hoopt de VS een strategische positie in de wereld van digitale valuta in te nemen, wat kan leiden tot een grotere rol van Bitcoin in de nationale economie.

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...