Lage rentetarieven van Bank of Japan mogelijk positief voor Bitcoin

202 totale weergaven

Het besluit van Bank of Japan om lage rentetarieven te hanteren kan mogelijk positief zijn voor Bitcoin, vanwege investeerders die op zoek zijn naar een hoger rendement, waardoor Bitcoin erg aantrekkelijk wordt. 

Lage rente in Japan

De BOJ (Bank of Japan) heeft besloten de rente laag te houden vanwege economische onzekerheid. Dit kan mogelijk ten goede komen voor Bitcoin investeerders. Op 7 augustus bevestigde de vice-gouverneur van BOJ, Shinichi Uchida, dat de bank de rente laag houdt om de marktvolatiliteit en economische uitdagingen het hoofd te bieden. 

Hierbij benadrukte hij de noodzaak van voortdurende monetaire versoepeling om de Japanse economie te ondersteunen tijdens de mondiale financiële instabiliteit. Uchida wees op de snelle depreciatie van de dollar en de wereldwijde daling van de aandelenkoersen, die verband hielden met de vrees voor een economische vertraging in de Verenigde Staten. 

Het lage rentebeleid van de BOJ is erop gericht om deze uitdagingen het hoofd te bieden en de groei te stimuleren. Uchida stelde dat stijgende importprijzen als gevolg van een zwakke yen een risico vormen voor de consumentenprijzen. Intussen hebben de schommelingen in de wisselkoers tussen de yen en de dollar geleid tot een daling van de Japanse aandelenkoersen, wat gevolg heeft voor de consumptie en investeringen. 

Invloed van Japanse economie op Bitcoin

Arthur Hayes, mede-oprichter van crypto exchange BitMEX, heeft besproken hoe de economische omstandigheden in Japan een invloed hebben op Bitcoin. In zijn blog suggereert Hayes dat de lage Japanse rente een gunstig klimaat creëert voor de ‘carry trade’. Deze strategie omvat het lenen van een valuta met lage rentetarieven, zoals de yen, om te investeren in activa met een hoger rendement. 

Als de yen in waarde daalt, wordt het goedkoper om de schuld terug te betalen, wat beleggers ten goede komt. Hayes is van mening dat dit Bitcoin aantrekkelijker maakt voor mensen die op zoek zijn naar hogere rendementen en bescherming tegen economische instabiliteit. 

In de post schreef Hayes:

“Sommige beleggers dekken het valutarisico af; sommigen niet. In dit geval is er geen noodzaak voor Japan Inc. om haar geleende yan af te dekken, omdat de BOJ een oneindige hoeveelheid yen kan drukken. Japan Inc. verwijst naar de BOJ, bedrijven, huishoudens, pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Sommige entiteiten zijn openbaar, sommige zijn privé, maar ze werken allemaal samen om Nippon te verbeteren, of dat zijn ze tenminste van plan.”

Metaplanet als voorbeeld

Het economische klimaat komt overeen met de strategie van de Japanse investeringsmaatschappij Metaplanet, die sinds april haar Bitcoin bezit heeft vergroot. Het bedrijf streeft ernaar de blootstelling aan yen-gerelateerde risico’s te verminderen door Bitcoin als reserve te gebruiken. 

Onlangs heeft Metaplanet plannen aangekondigd om aandelenverwervingsrechten uit te geven om 10,08 miljard Japanse Yen (ongeveer $70 miljoen) op te halen. Hierdoor kunnen aandeelhouders van 6 september tot 15 oktober aandelen van Metaplanet kopen. Van dit bedrag zal 8,5 miljard Japanse yen (ongeveer $58,76 miljoen) gebruikt worden om meer Bitcoin te kopen. Op het moment bezit Metaplanet 246 BTC, ter waarde van ongeveer $13,98 miljoen. 

Samenvatting

Samenvattend biedt het lage rentebeleid van de BOJ een unieke kans voor Bitcoin investeerders nu de yen blijft verzwakken. Het economische klimaat maakt investeringen met een hoog risico, zoals Bitcoin, aantrekkelijker voor mensen die hun geld willen beschermen en laten groeien. 

Lees meer over:

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...