Bitcoin miners hebben het moeilijk door toenemende moeilijkheidsgraad en halving

251 totale weergaven

Bitcoin miners worden geconfronteerd met een historisch dieptepunt in hun winstmarges, zo blijkt uit een recent rapport van Blocksbridge. De vermindering van blokbeloningen na de laatste halving en de toenemende moeilijkheidsgraad van het minen van Bitcoin zijn belangrijke factoren die de inkomsten van mijnwerkers sterk beïnvloeden.

Volgens Blocksbridge is de hashprijs, een maatstaf voor de winstmarges van mijnwerkers, onder de $36 per petahash per seconde (PH/s) gedaald. Dit is een recordlaagte. De infrastructuuronderneming voorspelt een somber vooruitzicht voor de winstgevendheid van mijnwerkers als de aankomende herberekening van de moeilijkheidsgraad niet wordt verlaagd.

Ondanks een herstel van de Bitcoin prijs na een scherpe daling op 5 augustus, blijft de hashprijs rond de $40 PH/s, wat 10% lager is dan het vorige dieptepunt in juli 2024. Grote publieke mijnbouwbedrijven zoals Marathon Digital Holdings (MARA), Core Scientific en Riot Platforms zullen moeite hebben om winst te maken bij de huidige hashprijzen. Volgens financiële gegevens van het tweede kwartaal heeft MARA de hoogste all-in mijnkosten, die voor juli werden geschat op meer dan $60.000 per Bitcoin.

Strategieën en uitdagingen van miners

MARA en Riot Platforms hebben plannen om hun Bitcoin vast te houden, ondanks de hoge kosten, in de hoop op toekomstige waardestijgingen. Core Scientific daarentegen verkoopt 100% van de gedolven Bitcoin om operationele kosten te dekken, wat hen dwingt te verkopen tegen de huidige marktprijzen.

De halving van Bitcoin, een gebeurtenis die elke vier jaar plaatsvindt waarbij de beloning voor het minen van een blok wordt gehalveerd, heeft een aanzienlijke impact op de winstmarges van miners. De meest recente halvering, gecombineerd met een recordhoge moeilijkheidsgraad van ongeveer 90,6 biljoen, maakt het mijnen van Bitcoin uitdagender en competitiever dan ooit. De moeilijkheidsgraad wordt elke 2.016 blokken herberekend om ervoor te zorgen dat het gemiddeld 10 minuten duurt om elk blok te minen, en zal opnieuw worden aangepast in de week van 12 augustus.

Het rapport van Blocksbridge onderstreept dat miners zich moeten aanpassen aan de veranderende economische omstandigheden en strategische keuzes moeten maken om te overleven in de steeds competitievere miningsector. Of het nu gaat om het vasthouden van Bitcoin voor de lange termijn of het direct verkopen om kosten te dekken, elke strategie brengt unieke uitdagingen en kansen met zich mee.

Lees meer over:
mining

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...