Japanse FSA dringt aan op voorzichtigheid ten aanzien van crypto ETFs

293 totale weergaven

De Japanse FSA dringt aan op voorzichtigheid ten aanzien van crypto ETFs en benadrukt zorgen over stabiliteit en veiligheid te midden van de mondiale verschuiving naar digitale activa. 

Voorzichtigheid ten aanzien van crypto ETFs

De Japanse financiële toezichthouder, de FSA, dringt aan op voorzichtigheid als het gaat om het goedkeuren van op crypto gebaseerde ETFs, volgens een recent Bloomberg rapport. Deze conservatieve houding staat in contrast met de toezichthouders in andere landen die meer openstaan voor crypto ETFs. 

Hideki Ito, commissaris van de Japanse FSA (Financial Services Agency), benadrukte de noodzaak van ‘voorzichtige overwegingen’ voordat crypto gebaseerde ETFs in Japan worden goedgekeurd. Hij uitte zijn bezorgdheid over het feit dat crypto-activa niet consequent bijdragen aan een stabiele en langdurige welvaart voor het Japanse volk

Te midden van soepelere standpunten

De opmerkingen van Ito komen op een moment dat mondiale toezichthouders langzaam maar zeker hun standpunten ten opzichte van crypto ETFs verzwakken. In de Verenigde Staten heeft de SEC onlangs de eerste spot Bitcoin ETFs goedgekeurd na een langdurige juridische strijd met vermogensbeheerder Grayscale. 

Soortgelijke crypto ETFs zijn gelanceerd in markten als Hong Kong, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Hierdoor zijn aanzienlijke investeringsstromen aangetrokken. Deze op de beurs verhandelde fondsen hebben een netto instroom van 19,2 miljard dollar gekend, wat een weerspiegeling is van de groeiende belangstelling. 

Ondanks deze ontwikkelingen blijft Japan erg voorzichtig. Ito, die in juli commissaris van de FSA is geworden, verklaarde dat hoewel de FSA technologische vooruitgang ondersteunt, ze bedenkingen hebben bij het bevorderen van wijdverbreide investeringen in crypto-activa. 

De roerige geschiedenis met crypto

De voorzichtigheid van Japan komt hoogstwaarschijnlijk voort uit de roerige geschiedenis die ze met crypto exchanges en crypto in het algemeen hebben gehad. Zo proberen klanten van de failliete exchange Mt. Gox nog steeds tokens te herstellen die meer dan tien jaar geleden verloren zijn gegaan bij een gigantische hack. 

Bovendien verloor de DMM Bitcoin beurs, één van de grootsten van Japan, in juni dit jaar $305 miljoen door een aanzienlijke diefstal van digitale activa, volgens Chainalysis. Deze incidenten benadrukken de risico’s die gepaard gaan met investeringen in crypto en hebben een invloed gehad op de zorgvuldige aanpak van de FSA met het goedkeuren van crypto ETFs. 

Geen uitsluiting

Ito benadrukte dat, hoewel de toezichthouder de mogelijkheid om dergelijke ETFs goed te keuren niet compleet uitsluit, er meer overlege nodig is. De FSA streeft ernaar langzaam en behoedzaam te werk te gaan. Hierbij ligt de nadruk op het waarborgen van beleggersbescherming en marktstabiliteit. 

Samenvatting

Samenvattend weerspiegelt de voorzichtige houding van Japan ten aanzien van crypto ETFs haar toewijding om innovatie in evenwicht te brengen met beleggersbescherming. Terwijl andere lande crypto ETFs omarmen, blijft Japan op haar hoede vanwege eerdere problemen bij exchanges en de veiligheid. 

De zorgvuldige aanpak van de FSA ondersteunt het belang om ervoor te zorgen dat elke uitbreiding van crypto ETFs in lijn ligt met de bredere doelstelling van het land op het gebied van financiële stabiliteit. Naarmate de mondiale belangstelling voor crypto blijft groeien, kan de aanpak van Japan evolueren, maar voorlopig ligt de focus op het beschermen van investeerders en het handhaven van de marktintegriteit. 

Lees meer over:
FSAJapan

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...