Bitcoin koers kan verder crashen vanwege verontrustende data

324 totale weergaven

De bitcoin (BTC) koers ging gisteren op de laatste dag van de week stevig onderuit. Toch is het bitcoin gelukt elke twee weken uiteindelijk in het groen af te sluiten, iets wat aan het begin van de week op maandag nog onwaarschijnlijk leek.

Nu bitcoin weer onder de $ 60.000 is gedoken, zijn veel crypto-investeerders bang voor een verdere crash en verschillende data suggereren dat dit scenario weleens werkelijkheid zou kunnen worden.

Langetermijn BTC-houders verkopen

De allereerste zorgwekkende ontwikkeling is dat lange termijn bitcoin-houders veelal bezig zijn met het verkopen van hun bezittingen. Dit blijkt uit de dalende ‘Holder Net Position Change’ van crypto-analysebureau Glassnode.

De metriek laat zien hoe de posities van langetermijninvesteerders veranderen. Een negatieve waarde betekent dat er meer bitcoins wordt verkocht, wat kan wijzen op een mogelijke neerwaartse druk op de prijs. Een positieve waarde daarentegen impliceert dat er juist meer bitcoin wordt geaccumuleerd, wat kan duiden op vertrouwen in de markt en een mogelijke prijsstijging.

Sinds 5 augustus hebben langetermijnhouders een deel van hun munten verkocht. Op 10 augustus, toen de bitcoin koers nog ruim boven de $ 60.000 stond, verkocht deze groep overtuigde investeerders zelfs bijna 5000 bitcoins met een waarde van bijna $ 300 miljoen.

Bitcoin ETF’s zetten slechtste week in maanden neer

Een andere verontrustende ontwikkeling is de kapitaalvlucht bij de in januari gelanceerde bitcoin spot Exchange-Traded Funds (ETF’s). Vorige week hebben de fondsen voor het eerst sinds medio juni weer een wekelijkse uitstroom ervaren, van $ 89,7 miljoen om precies te zijn. Dit blijkt uit gegevens van Farside Investors.

Vooral op maandag en dinsdag werden de beursproducten zwaar getroffen, met netto-uitstromen van respectievelijk $ 168,4 miljoen en $ 148,6 miljoen.

Als dit het begin markeert van een langere negatieve trend, kan de bitcoin koers onder druk komen te staan door de verkoopdruk die vanuit de fondsen ontstaat.

Om positief momentum te creëren, moet bitcoin de weerstandszone rond $ 59.000 – $ 60.000 doorbreken. In dat geval zou bitcoin de daling van gisteren grotendeels goedmaken en mogelijk een nieuwe poging kunnen wagen om door de weerstand van $ 62.000 – $ 63.000 heen te breken.

Op het moment van schrijven komt de BTC koers uit op $ 58.355.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTC

Door: Ivo Melchers

Ivo Melchers is een deskundige in crypto-redactie met een grondige beheersing van de blockchaintechnologie. Met een solide achtergrond in economische psychologie, biedt Ivo unieke perspectieven die essentieel zijn voor beleggers in deze sector. Hij leidt in het vertalen van complexe crypto-concepten...