Trump benoemt ‘bitcoin fan’ in transitieteam

149 totale weergaven
Verrassende steun uit Silicon Valley: Tech-Industrie achter Trump in 2024

Voormalig president Donald Trump heeft recentelijk een opmerkelijke keuze gemaakt door Howard Lutnick, CEO van het gerenommeerde investeringsbankbedrijf Cantor Fitzgerald, te benoemen tot co-voorzitter van zijn transitieteam. Deze beslissing komt op een cruciaal moment, nu Trump zich voorbereidt op een mogelijke terugkeer naar het Witte Huis.

Lutnick, een bekende voorstander van Bitcoin, krijgt een belangrijke rol in het transitieteam, dat verantwoordelijk is voor de voorbereiding op een eventuele machtsoverdracht, mocht Trump de verkiezingen winnen. Eerder bespraken Trump en Elon Musk ook al een eventuele rol van de markante miljardair als de Republikeinen de verkiezingen winnen.

Howard Lutnick

Op vrijdag maakte Trumps campagneteam de benoeming van Lutnick bekend. Naast zijn rol als CEO van Cantor Fitzgerald, is Lutnick een uitgesproken voorstander van Bitcoin en digitale valuta’s. Hij staat bekend om zijn uitgesproken meningen over de toekomst van cryptocurrencies en heeft in het verleden regelmatig zijn steun uitgesproken voor Bitcoin en de stablecoin Tether.

Tijdens een interview met CNBC in december 2023 benadrukte Lutnick zijn enthousiasme voor Bitcoin. “Ik ben een fan van crypto. Maar om specifiek te zijn: Bitcoin. Alleen Bitcoin,” zei hij. Dit standpunt maakte duidelijk dat, hoewel hij de cryptomarkt in bredere zin waardeert, zijn focus en vertrouwen vooral liggen bij Bitcoin. Daarnaast gaf hij aan dat zijn bedrijf, Cantor Fitzgerald, investeringen heeft in Tether, de grootste stablecoin ter wereld.

Campagne van Trump

De benoeming van Lutnick in een sleutelpositie binnen Trumps transitieteam markeert een significante verandering in de houding van de voormalige president ten opzichte van cryptocurrencies. Waar Trump in het verleden sceptisch was over Bitcoin, heeft hij zich de laatste tijd meer openlijk geprofileerd als een “crypto-vriendelijke” kandidaat. Zo verklaarde hij afgelopen maand op zijn sociale mediaplatform Truth Social dat hij wil dat “alle resterende Bitcoin in de Verenigde Staten wordt gemined.”

Deze verschuiving in Trumps standpunt kan worden gezien als een strategische zet om steun te winnen binnen de tech en crypto industrie die steeds invloedrijker worden in het politieke landschap. Silicon Valley en andere technologiehubs hebben aanzienlijke financiële bijdragen geleverd aan zijn campagne, waaronder donaties in digitale valuta.

Een transitieteam speelt een cruciale rol bij de voorbereiding van een nieuw gekozen president op zijn of haar ambtstermijn. Het team zorgt ervoor dat de nieuwe regering een vlotte overgang kan maken door belangrijke beleidsbeslissingen voor te bereiden, potentiële benoemingen te overwegen en strategische plannen te ontwikkelen voor de eerste maanden in functie. Met de toevoeging van Lutnick en zijn expertise in de financiële sector, lijkt Trump zich te richten op het integreren van de opkomende digitale economie in zijn toekomstige beleid.

Naast Lutnick zal Linda McMahon, voormalig hoofd van de Small Business Administration, als mede-co-voorzitter fungeren. Ook zijn vice-presidentskandidaat J.D. Vance en Trumps zonen, Eric en Donald Jr., aangesteld als erevoorzitters van het transitieteam.

De benoeming van Howard Lutnick als co-voorzitter van Trumps transitieteam onderstreept niet alleen Trumps toenemende belangstelling voor Bitcoin en digitale valuta’s, maar signaleert ook een mogelijke verschuiving in het economisch beleid van een toekomstige regering-Trump. Door een figuur met sterke banden met de cryptowereld aan boord te halen, lijkt Trump een duidelijk signaal af te geven: als hij opnieuw president wordt, zal de rol van digitale activa in de Amerikaanse economie significant kunnen toenemen.

Lees meer over:
Trump

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...