De cryptomarkt zet zich schrap voor hoge volatiliteit: $1,86 miljard aan opties in BTC en ETH vervallen

355 totale weergaven

Binnenkort vervallen $1,86 miljard aan Bitcoin en Ethereum opties, wat de volatiliteit op de toch al onzekere cryptomarkt zal vergroten. 

Het vervallen van opties

Nu het vervallen van $1,86 miljard aan Bitcoin en Ethereum opties nadert, bereiden de cryptomarkten zich voor op een grotere volatiliteit. De situatie wordt nog complexer gemaakt door de recente gegevens uit de Amerikaanse CPI (Consumer Price Index), die lager uitviel dan verwacht. Dit heeft extra onzekerheid op de cryptomarkt gebracht. 

Nu de vervaldatum van de opties nadert, bereiden zowel handelaren als analisten zich voor op mogelijke prijsschommelingen. De optiemarkt, met name voor Bitcoin en Ethereum staat in de schijnwerpers vanwege de grote bedragen die hiermee in verband worden gebracht. Zo heeft Bitcoin voor $1,4 miljard aan opties die binnenkort aflopen, terijlhet totaal van Ethereum uitkomt op bijna $472 miljoen. 

Lager aantal opties

Voor Bitcoin is het aantal opties die vervallen lager dan de week ervoor. Dit laat zien dat er een licht bearish sentiment laat zien. Dit wordt ook weerspiegeld door de huidige Fear and Greed Index die met 25 nog steeds in de ‘extreme fear’ categorie valt. 

Ook Ethereum bevindt zich in een vergelijkbare positie, waarbij de ETH put/call ratio ook de voorzichtigheid onder de handelaren weerspiegelt. Deze ratio’s geven een inzicht in de richting waarop de markt neigt. Lagere cijfers wijzen op optimisme, terwijl hoge cijfers op pessimisme duiden:

theblock-put-to-call-ratio
Bron: TheBlock

De invloed van de CPI gegevens

De recente CPI gegevens uit de Verenigde Staten hebben een belangrijke rol gespeeld bij het beïnvloeden van het marktsentiment. De cijfers, die onder de verwachting lagen, hebben speculatie aangewakkerd dat de Federal Reserve in de nabije toekomst een renteverlaging zou kunnen overwegen. Dit heeft er al voor gezorgd dat zowel Bitcoin als Ethereum in waarde zijn gedaald. De prijzen van beide activa zagen aanzienlijke dalingen na het vrijgeven van de CPI gegevens.

Opmerkelijke daling in IV

Analisten van Greeks.live hebben een opmerkelijke daling waargenomen in de IV (Implied Volatility) op de korte termijn voor zowel Bitcoin als Ethereum:

https://x.com/GreeksLive/status/1824108888683372726

“De IV op de korte termijn daalde in de loop van de week met ruim 20%, terwijl de IV op de middellange tot lange termijn ook een daling van ongeveer 5% liet zien.”

Deze daling van IV, die marktverwachtingen voor toekomstige prijsveranderingen weerspiegelt, suggereert dat handelaars op korte termijn minder dramatische prijsbewegingen verwachten. 

Stabielere structuur op de optiemarkt

Ook de optiemarkt lijkt teruggekeerd te zijn naar een stabielere structuur. Opties voor de lange termijn vertonen een hogere verwachte volatiliteit in vergelijking met opties voor de korte termijn. Echter, de kans is groot dat naarmate de vervaldatum dichterbij komt, de markt met verdere volatiliteit te maken gaat krijgen. 

Handelaars passen hun posities aan in afwachting van de vervaldatum, wat tot aanzienlijke prijsschommelingen kan leiden. Normaal gesproken stabiliseert de markt zich echter kort na het verval, hoewel dit onvoorspelbaar blijft in de huidige marktomstandigheden. 

Samenvatting

Samenvattend draagt de aanstaande vervaldatum van $1,86 miljard aan Bitcoin en Ethereum opties bij aan de bestaande onzekerheid op de cryptomarkt. De lager dan verwachte CPI gegevens hebben de situatie verder gecompliceerd. Hoe dan ook, de cryptomarkt blijft onvoorspelbaar, met zowel risico’s als kansen aan de horizon. 

Lees meer over:
CPIopties

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...