Bitcoin short squeeze op komst? BTC bears verwachten nieuwe koers correctie, zegt InvestAnswers

587 totale weergaven
bears

De bitcoin koers schoot de afgelopen 24 uur boven de 65.000 dollar, maar is teruggezakt naar de 63.000 dollar regionen. Wat vinden de analisten van de prijsactie? Een veelgevolgde analist ziet dat er veel speculatie is voor een nog lagere koers, maar hij verwacht een short squeeze.

Bitcoin short squeeze op komst?

Een short squeeze is een situatie op de financiële markten waarin beleggers die een asset “short” hebben verkocht, gedwongen worden om dat asset snel terug te kopen, vaak tegen stijgende prijzen, wat leidt tot een verdere prijsstijging.

De anonieme host van het YouTube-kanaal InvestAnswers zegt dat hij een ‘short squeeze’ ziet aankomen voor BTC.

 

Volgens de analist nemen de bitcoin bears zware shortposities in, dat kan ook juist brandstof zijn potentiële rallies. Want zodra je short wordt geliquideerd, ben je namelijk gedwongen om BTC terug te kopen. Daardoor kan de koers stijgen en een stijgende koers kan weer leiden tot extra vraag naar een BTC.

“Het grote verhaal hier zijn de perpetual swap-financieringsrentes, die gemiddeld op negatieve niveaus stonden afgelopen week. Dit terwijl de openstaande rente sterk is toegenomen. Dit suggereert agressieve shorting, wat structureel een situatie creëert voor een mogelijke ‘short squeeze.’ Dit zijn de financieringsrentes, en ik moedig je aan om je ogen te richten op de onderkant met de rode dalingen.”

De analist merkt op dat het historisch gezien een goed moment is geweest om Bitcoin te accumuleren wanneer de financieringsrentes laag en negatief zijn.

Financieringspercentages zijn een belangrijk mechanisme op derivatenmarkten, met name voor perpetual swap-contracten. Deze percentages zijn te gebruiken om de prijs van een derivaat (zoals een perpetual contract) in lijn te houden met de spotprijs van een onderliggende asset, zoals Bitcoin. De financieringspercentages werken als een vergoeding die periodiek wordt betaald tussen long- en short-posities op basis van de marktomstandigheden.

Angst in de markt

De analist voegt toe dat het marktsentiment in de cryptomarkt momenteel zweeft rond angstniveaus, wat voor hem nog een reden is om optimistisch te zijn over BTC. “De Fear and Greed Index staat op 26, slechts één punt verwijderd van mijn dodenlijn op 25.”

Inmiddels is deze graadmeter gestegen naar 55 van angst naar meer hebzucht in de markt, zie de onderstaande afbeelding.

Een andere analist, Philip Swift, wijst erop dat de kostenbasis Short Term Holder Realized Price. Deze indicator verwijst naar de gemiddelde prijs waartegen short-term holders (STH), oftewel recente kopers van een asset, hun Bitcoin hebben verworven op het moment dat ze het voor het laatst hebben verplaatst (bijvoorbeeld gekocht of verhandeld).

Het betekent simpelweg dat kortetermijnbeleggers nu op winst staan. Dat zijn handelaren die hun BTC minder dan 155 dagen in bezit hebben.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCkoersprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...