Technische analyse: Wat betekenen de opwaartse bewegingen van Bitcoin en Solana?

365 totale weergaven
Technische analyse: Wat betekenen de opwaartse bewegingen van Bitcoin en Solana?

De cryptomarkt heeft de afgelopen weken aanzienlijke volatiliteit laten zien, sterk beïnvloed door macro-economische ontwikkelingen en signalen vanuit belangrijke economische bijeenkomsten. Tijdens het prestigieuze Jackson Hole Economic Symposium gaf Fed-voorzitter Jerome Powell subtiele hints over mogelijke toekomstige renteverlagingen, wat de markten in beweging bracht.

Deze uitspraken resulteerden in een opvallende opwaartse uitbraak van Bitcoin, die op zijn beurt de bredere cryptomarkt meesleepte in een rally. Niet alleen Bitcoin, maar ook andere grote cryptomunten, zoals Solana, profiteerden van deze hernieuwde koopdruk. In dit artikel duiken we dieper in op de recente prijsactie van Bitcoin en analyseren we wat dit betekent voor de koersverwachting van Bitcoin en Solana.

Daggrafiek Bitcoin (BTC/USDT)

https://www.tradingview.com/x/POlnFOA0/

De Bitcoin grafiek laat al geruime tijd zien dat de prijs in een licht dalend trendkanaal beweegt, aangegeven door de oranje stippellijnen. Dit patroon is voor de lange termijn vooruitzichten belangrijk omdat het vaak voorafgaat aan een uitbraak, waarbij de richting van de uitbraak de toekomstige trend kan bevestigen. Begin augustus werd de onderkant van het kanaal nog positief getest, waarmee het patroon intact is gebleven.

Na het snelle herstel volgde een stabilisatie onder het 55-daags voortschrijdende gemiddelde (blauwe lijn). Daarbij werd een piek bereikt rond $ 62.745 op 8 augustus. Na de toespraak van Powell schoot de prijs van Bitcoin boven deze weerstand. Daarmee is op korte termijn een technische verbetering opgetreden. Er is ruimte vrijgekomen voor een verder herstel richting de bovenkant van het trendkanaal rond de $ 69.000.

Ook zien we hier de eerste weerstand rond $ 70.080, waar de koers op 29 juli een piek bereikte. Deze zone fungeert als een sterke barrière voor verdere opwaartse bewegingen. Mocht Bitcoin erin slagen deze hordes te doorbreken, dan ligt het volgende opwaartse koersdoel rond de $ 73.777, wat de hoogste koers ooit is. Een doorbraak boven dit niveau zou een significant bullish signaal zijn, wat kan leiden tot verdere stijgingen richting $ 90.000 en hoger, zoals aangegeven in eerdere analyses. 

Om het positieve plaatje in leven te houden, mag Bitcoin niet meer terugzakken onder de EMA 200 die nu rond $ 59.629 ligt. Als dat gebeurt en de koers zakt ook weer onder de recentste bodem rond $ 56.000 dan kan de verkoopdruk toenemen. Een doorbraak onder deze steun zou een signaal kunnen zijn voor verdere dalingen, met het volgende neerwaartse koersdoel rond $ 53.465 en zelfs weer $ 49.000.

Daggrafiek Solana (SOL/USDT)

https://www.tradingview.com/x/1D5aibhJ/

Solana liet aan het begin van het jaar een sterke opwaartse beweging zien, maar die kwam in maart al ten einde. Daarna is Solana erg volatiel gebleven, maar per saldo is er al tijden sprake van een zijwaartse trend.

De op vier na grootste cryptomunt ter wereld bevindt zich momenteel op een kruispunt, waarbij de richting van de uitbraak uit de huidige weerstandszones de toekomstige trend kan bepalen. Het nog altijd stijgende 200-daags voortschrijdende gemiddelde is afgelopen maanden veelvuldig getest, maar vooralsnog blijft de lange termijn trend bullish. 

De recente opwaartse beweging heeft de koers weer boven de EMA 55 gebracht, wat wijst op een kortetermijn positief sentiment. Echter moet Solana de weerstand rond $ 163,70 doorbreken om een verdere opwaartse beweging uit te lokken. Boven dit niveau ligt de volgende significante weerstand rond $ 188,75, gevolgd door een belangrijk niveau rond $ 210,18. Bij een doorbraak boven 210,18 zou de koers mogelijk de all-time high rond $ 260,47 opnieuw kunnen testen.

Aan de andere kant, als de steunniveaus worden doorbroken, kunnen we een neerwaartse correctie verwachten naar de diepere steunzones. Het is essentieel om de komende dagen en weken de prijsactie nauwlettend te volgen. Nu de bewegingen steeds kleiner worden, lijkt een grote beweging na een uitbraak aanstaande.

Aan de onderkant fungeert de zone rond $ 135,74 als eerste kritieke steun. Onder dit niveau zal opnieuw de steunzone rond $ 120 worden getest. Maar na zoveel tests en een vlakke EMA 200 is deze niet meer zo sterk. Indien de koers onder deze steun zou vallen, zou de volgende mogelijke steunzone rond de $ 98 kunnen liggen, gevolgd door een diepere daling naar $ 79. 

Door: Justin Blekemolen

Justin Blekemolen is een ervaren beleggingsspecialist met diepgaande kennis van de financiële markten. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring met technische analyse en deelt zijn inzichten door middel van artikelen op Bitcoinmagazine.nl. Sinds 2018 informeert hij beleggers via het LYNX-Kennisportaal ...