Marktkapitalisatie (market cap)

Marktkapitalisatie, vaak afgekort als “market cap”, is een cruciale metriek voor het beoordelen van de waarde en omvang van een cryptocurrency binnen de blockchainindustrie.

Wat is marktkapitalisatie?

Marktkapitalisatie verwijst naar de totale waarde van een bepaald digitaal activum. Het wordt berekend door de huidige marktprijs van de cryptocurrency te vermenigvuldigen met het circulerende aanbod.

Als een cryptocurrency bijvoorbeeld $25,00 per munt kost en 20.000.000 tokens in omloop heeft, dan zou de market cap $500.000.000 zijn.

Deze metriek helpt beleggers om de omvang en prestaties van een cryptocurrency te meten ten opzichte van andere in de markt. Het is echter belangrijk op te merken dat market cap niet de werkelijke geldinstroom in de markt weergeeft.

Waarom is het belangrijk?

Marktkapitalisatie is een belangrijke indicator die door investeerders wordt gebruikt om de waarde van verschillende cryptocurrencies te vergelijken en hun investeringspotentieel te beoordelen.

Het kan ook inzicht geven in deliquiditeit"> liquiditeit en stabiliteit van een cryptocurrency. Grotere market caps duiden over het algemeen op een stabielere en gevestigde cryptocurrency, terwijl kleinere marktkapitalisaties kunnen duiden op een hogere volatiliteit">volatiliteit en risico.

Soorten marktkapitalisatie

Cryptocurrencies worden vaak gecategoriseerd op basis van hun marktkapitalisatie:

  • Cryptocurrencies met een grote marktkapitalisatie: Deze hebben een marktkapitalisatie van $10 miljard of meer en omvatten gevestigde munten zoals Bitcoin en Ethereum. Ze worden meestal beschouwd als investeringen met een lager risico vanwege hun stabiliteit en liquiditeit.
  • Mid-Cap Cryptocurrencies: Met een marktkapitalisatie tussen $1 miljard en $10 miljard hebben deze cryptocurrencies meer groeipotentieel, maar ook een hoger risico. Voorbeelden zijn Litecoin en Algorand.
  • Small-Cap Cryptocurrencies: Deze hebben een marktkapitalisatie van minder dan $ 1 miljard en zijn meestal volatieler, met een hoger risico en mogelijk hogere beloningen.

Marktkapitalisatie berekenen

Het berekenen van de marktwaarde van een cryptocurrency is eenvoudig:

Marktkapitalisatie = Huidige prijs × Circulerend aanbod

Als een token bijvoorbeeld een circulerende voorraad heeft van 15.000.000 eenheden en de prijs is $2,00 per stuk, dan zou de market cap $30.000.000 zijn.

Het belang van marktkapitalisatie

Hoewel marktkapitalisatie een nuttige metriek is voor het vergelijken van cryptocurrencies, moet het worden gebruikt naast andere factoren zoals markttrends, liquiditeit en de algehele stabiliteit van de markt. Inzicht in de market cap kan investeerders helpen weloverwogen beslissingen te nemen en de potentiële risico’s en beloningen van hun investeringen in te schatten.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....