Bitcoin hashprijs bereikt dieptepunt: goed nieuws voor kopers?

716 totale weergaven

De huidige lage hashprijs van Bitcoin wijst op een afname in de winstgevendheid voor miners. De hashprijs, een maatstaf die aangeeft hoeveel inkomsten miners genereren per terahash aan rekenkracht, heeft een dieptepunt bereikt dat voor het laatst werd gezien tijdens eerdere periodes van lage prijzen.

In de bijgevoegde grafiek is te zien hoe de Bitcoin prijs (BTC Price) zich verhoudt tot de hashprijs (Hash Price). Historisch gezien is de hashprijs gedaald tot zijn laagste niveaus tijdens marktcycli waarin de Bitcoin koers eveneens een dieptepunt bereikte. Deze correlatie duidt erop dat de huidige daling in de hashprijs kan worden gezien als een indicatie van een bodem in de Bitcoinmarkt.

De bitcoin hashprice

Wat is de hashprijs en waarom is deze belangrijk?

De hashprijs is een belangrijke indicator binnen het Bitcoin-ecosysteem. Deze waarde geeft aan hoeveel miners verdienen per eenheid van rekenkracht die zij bijdragen aan het netwerk. Een dalende hashprijs betekent doorgaans dat miners minder verdienen, wat vaak samengaat met een dalende Bitcoin prijs. Dit kan ertoe leiden dat minder efficiënte miners hun activiteiten staken, wat uiteindelijk de moeilijkheidsgraad van het minen verlaagt. Hierdoor kan de markt weer stabiliseren en ruimte maken voor een potentiële prijsstijging van Bitcoin.

Marktgegevens

Op het moment van schrijven staat de koers van Bitcoin op $58.580, met een marktwaarde van ongeveer $116 biljoen. Dit is een daling van ongeveer 20,60% vergeleken met het hoogste punt ooit, dat op 14 maart 2024 werd bereikt met een prijs van $73.790. Het is inmiddels 169 dagen geleden sinds deze all-time high. Ook wanneer men Bitcoin in goud waardeert, staat de cryptocurrency op 23,2 ounces, wat neerkomt op slechts 6,63% van de marktkapitalisatie van goud.

Gevolgen voor de toekomst van Bitcoin

De lage hashprijs kan een waarschuwing zijn voor zowel miners als investeerders. Voor miners betekent dit dat hun inkomsten kunnen blijven dalen, tenzij de Bitcoin-prijs significant stijgt. Voor investeerders kan de lage hashprijs daarentegen wijzen op een potentiële bodem in de marktcyclus van Bitcoin, wat speculaties over een toekomstige prijsstijging kan aanwakkeren.

Het blijft echter belangrijk om te onthouden dat deze correlaties niet altijd een garantie bieden voor toekomstige marktbewegingen. De cryptomarkt staat bekend om zijn volatiliteit en onvoorspelbaarheid, waardoor het van cruciaal belang is om voorzichtig te blijven en grondige analyses te maken bij het nemen van investeringsbeslissingen.

Lees meer over:
hashprijshashratemining

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...