Bitcoin koers hoger in Zuid-Korea: Kimchi premium blijft sterk ondanks wereldwijde dip

547 totale weergaven

Bitcoin blijft in Zuid-Korea een gewilde asset. Terwijl de wereldwijde BTC-prijs op 1 september onder de $59.000 handelt, ligt de prijs in Zuid-Korea op een premium van $59.900. Dat is al gauw een verschil van ruim 1,5 procent.

De Koreaanse premium, vaak de Kimchi Premium genoemd, treedt op wanneer de prijs van Bitcoin op een Zuid-Koreaanse beurs hoger is dan op Amerikaanse of Europese markten. Dat biedt handelaren een zogenaamde arbitragekans.

Zuid-Koreaanse investeerders stimuleren herstel van de Bitcoinmarkt

Arbitrage is een strategie waarbij een belegger of handelaar probeert te profiteren van prijsverschillen van hetzelfde of vergelijkbare activa op verschillende markten. Het idee is om bitcoin tegen een lagere prijs te kopen op de ene markt en het direct te verkopen tegen een hogere prijs op een andere markt. Daardoor is winst te behalen met zonder of met een zeer beperkt risico.

Sinds 30 oktober 2023 ligt de bitcoin prijs in Zuid-Korea hoger, met slechts één keer een daling in het negatieve op 22 augustus 2024. Volgens CryptoQuant is BTC die dag geprijsd op ongeveer $60.500 per munt, om binnen twee dagen te stijgen naar $64.000. Op 22 augustus zakte de prijs in Zuid-Korea 0,36% onder het wereldwijde gemiddelde, maar de daling was van korte duur.

Op 23 augustus herstelde de premium zich tot ongeveer 1%, wat 0,93% hoger was dan het wereldwijde gemiddelde van BTC. De premium nam toe naar 2,63% op 27 augustus voordat het zich stabiliseerde op 1,94% op 29 augustus. Eind augustus wordt Bitcoin verkocht met een premium van 1,52% op de Zuid-Koreaanse cryptomarkt Upbit, met prijzen die $898 hoger liggen.

Na de goedkeuring van een Bitcoin spot-ETF door de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) eerder dit jaar, zag de Kimchi Premium een opmerkelijke toename. Volgens Meritz Securities overschreed de Kimchi Premium op 16 maart 10%, wat het hoogste niveau markeerde in bijna twee jaar en tien maanden sinds mei 2021. Op die datum bereikte de Bitcoin-prijs in Zuid-Korea 102,4 miljoen won.

Coinbase premium haalt Zuid-Koreaanse niveaus niet

Terwijl andere beurzen, zoals Coinbase, van 4 tot 28 augustus 2024 een kleine premium zagen, bleef deze ver achter bij die in Zuid-Korea, met een piek van slechts 0,07% op 22 augustus. Volgens CryptoQuant-gegevens daalden de BTC-prijzen op Coinbase echter weer in het negatieve na 24 dagen van een lichte premium.

De strenge kapitaalcontroles en regelgevende kaders in Zuid-Korea kunnen arbitragemogelijkheden bemoeilijken en de efficiëntie ervan verminderen. Dat draagt juist bij aan het in stand houden van de lokale premium. Hoewel de toekomst van deze premiums en de bredere cryptomarkt onzeker blijft, wijzen de huidige trends op een sterke betrokkenheid bij digitale activa in Zuid-Korea.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...