Bitcoin kan crashen naar $46.000 na renteverlagingen, denkt Bitfinex

1018 totale weergaven
Bitcoin Bear Trap of bluf? Amerikaans banenrapport zaait twijfel

De Amerikaanse centrale bank gaat deze maand naar alle waarschijnlijkheid voor het eerst sinds maart 2020 de rente weer verlagen, zo hintte voorzitter Jerome Powell recentelijk. Renteverlagingen zijn bullish voor risicovolle activa zoals bitcoin, omdat geld simpelweg goedkoper wordt.

Op de korte termijn zou de bitcoin koers echter nog een pijnlijke val kunnen maken volgens de analisten van Bitfinex. Gebaseerd op historische data houden ze rekening met een daling tot wel $ 46.000 in de komende weken.

Amerikaanse renteverlaging op komst

Het rentetarief in de VS bevindt zich al sinds juli vorig jaar op zijn hoogste niveau sinds 2001 van 5,25%  –  5,50%, om zo de strijd tegen de uit de hand gelopen inflatie te winnen. Hoewel de strijd nog niet helemaal is gestreden, durft de Federal Reserve (lees: Amerikaanse centrale bank) het eindelijk weer aan om de economie te stimuleren.

Op vrijdag 23 augustus zei Powell tijdens de jaarlijkse economische conferentie in Jackson Hole, Wyoming, namelijk dat “de tijd is gekomen” voor de allereerste renteverlaging, waar de financiële markten al geruime tijd naar snakken. Hoewel hij zei dat de timing en omvang van de verlaging nog onzeker zijn, kijkt de markt vol vertrouwen uit naar de volgende rentevergadering op 18 september.

68% van de futuresmarkt verwacht dat de rente met 25 basispunten (0,25%) verlaagd zal worden, en het restant denkt zelfs dat de rente met 50 basispunten (0,50%) wordt teruggeschroeft.

Positief voor BTC, maar grote crash aanstaande?

Een lagere rente maakt het lenen van geld goedkoper, waardoor de toegang tot geld vergemakkelijkt wordt. De wereldwijde liquiditeit neemt toe, waardoor er dus ook meer kapitaal beschikbaar is dat richting bitcoin kan vloeien.

Dat renteverlagingen bullish zijn voor bitcoin betekent natuurlijk niet dat de koers direct de lucht in zal schieten. Bitfinex-analisten zijn zelfs erg bearish en verwachten een daling van 15%-20% op het moment dat de rente wordt verlaagd. 

De voorspelling is gebaseerd op de situatie van 2019, toen bitcoin met maar liefst 50% daalde nadat de Fed besloot de economie te stimuleren door de rente te verlagen. Dit keer verwachten analisten echter dat de crash minder ernstig zal zijn, omdat Bitcoin inmiddels zijn befaamde halving heeft doorgemaakt.

Met de huidige prijs van $ 58.000 zou een daling van 20% de prijs naar $ 46.400 brengen. Dit zou passen binnen de historische trends van Bitcoin in september, dat bekendstaat als de slechtste maand voor de digitale munt. Toch is het natuurlijk allesbehalve zeker dat er überhaupt een koersval zal plaatsvinden, maar je kunt je als investeerder maar beter voorbereiden op elk mogelijk scenario.

Lees meer over:

Door: Ivo Melchers

Ivo Melchers is een deskundige in crypto-redactie met een grondige beheersing van de blockchaintechnologie. Met een solide achtergrond in economische psychologie, biedt Ivo unieke perspectieven die essentieel zijn voor beleggers in deze sector. Hij leidt in het vertalen van complexe crypto-concepten...