‘Vermogensbeheerders raden Bitcoin ETF’s in ongekend tempo aan’

874 totale weergaven
'Vermogensbeheerders raden Bitcoin ETF's in ongekend tempo aan'

Vermogensbeheerders adopteren Bitcoin Exchange Traded Funds (ETF’s) in een ongekend tempo, aldus Matt Hougan, Chief Investment Officer van Bitwise Asset Management. In een bericht op X benadrukte Hougan dat deze trend de snelste ETF-adoptie in de geschiedenis markeert, ondanks sceptische geluiden van andere analisten.

Hougan heeft met Bitwise zelf een belang in deze discussie. Zij beheren namelijk ook een ETF.

Snelle adoptie ondanks scepticisme

Hougan’s uitspraken kwamen als reactie op Jim Bianco, een investeringsonderzoeker, die opmerkte dat 85% van de opnames in Bitcoin ETF’s niet afkomstig zijn van traditionele financiële instellingen (tradfi). Volgens Bianco is de adoptie door wealth advisers (ofwel vermogensbeheerders) daarom “klein”. Hougan weersprak dit door te wijzen op de snelle groei van investeringen door wealth advisers, waarbij BlackRock’s iShares Bitcoin Trust ETF (IBIT) alleen al $1,45 miljard aan nettostromen aantrok. Hoewel dit een fractie is van de $46 miljard die in Bitcoin ETF’s is gestroomd, benadrukt Hougan dat de instroom door wealth advisers historisch gezien ongeëvenaard is.

“We zien dat investeringsadviseurs Bitcoin ETF’s sneller adopteren dan welke andere ETF in de geschiedenis,” zei Hougan. “Hun enorme instroom wordt echter overschaduwd door nog grotere investeringen van andere beleggers.”

Belangrijke markt voor Bitcoin ETF’s

Vermogensbeheerders, variërend van onafhankelijke geregistreerde beleggingsadviseurs (RIA’s) tot grote spelers zoals Morgan Stanley, vormen een cruciaal marktsegment voor de adoptie van cryptocurrency ETF’s in de Verenigde Staten. Federico Brokate, hoofd van 21Shares in de VS, merkte eerder op dat wealth advisers verantwoordelijk zijn voor bijna 50% van de instroom in ETF’s.

Volgens een rapport van Cerulli Associates is er echter nog een lange weg te gaan voor volledige acceptatie. Meer dan 55% van de RIA’s heeft geen plannen om cryptocurrency-investeringen met hun cliënten te bespreken, en slechts 2,6% beveelt momenteel crypto aan.

Langetermijngroei en barrières

Ondanks de uitdagingen blijft de langetermijntrend voor BTC-ETF’s positief. Morgan Stanley heeft zijn 15.000 financiële adviseurs in augustus 2024 toestemming gegeven om Bitcoin-ETF’s aan te bevelen, wat een grote stap markeert voor bredere acceptatie in traditionele financiële instellingen. Dit werd verder ondersteund door gegevens van The ETF Store, waaruit blijkt dat de vier grootste ETF-lanceringen van 2024 allemaal Bitcoin-ETF’s waren.

Toch blijven er barrières. Een groot deel van de traditionele financiële wereld is nog steeds terughoudend om Bitcoin op te nemen in beleggingsportefeuilles.

 

Lees meer over:
ETF

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...