Bitwise CIO: 3 redenen waarom bitcoin slecht presteert in september

476 totale weergaven
Bitcoin koers hot september

September is historisch gezien de slechtste maand van het jaar voor bitcoin, en ook dit jaar staat de koers vooralsnog in het rood. Maar waarom heeft de digitale munt telkens zoveel moeite in september? De Chief Investment Officer van crypto-vermogensbeheerder Bitwise, Matt Hougan, heeft gisteren drie verklaringen gedeeld voor deze opmerkelijke trend.

Bitcoin’s dramatische resultaten in september

Eerder deze maand kon je al in het Bitcoin nieuws lezen over Bitcoin’s vervloekte septembermaand. “Sinds bitcoin in 2010 begon met handelen, is het activum in september gemiddeld met 4,5% gedaald,” zo schreef Bitwise CIO Matt Hougan in een memo op maandag. “Dat is veruit de slechtste maand en een van slechts twee maanden met een gemiddeld negatief rendement.” Augustus is de andere maand die sinds 2010 gemiddeld genomen een negatief rendement kent.

Ook dit jaar is september een uitdaging voor bitcoin. Aan het begin van de maand werd bitcoin verhandeld voor ongeveer $ 59.000, maar vorige week vrijdag bereikte de prijs een dieptepunt van $ 52.500. Dit weerspiegelt een totale daling van grofweg 11%.

Inmiddels is bitcoin alweer opgekrabbeld tot een huidige prijs van vlak boven de $ 57.000, maar dit betekent nog altijd dat de koers bijna 3% lager staat dan zijn openingskoers.

3 redenen waarom BTC-moeite heeft in september

In zijn memo noemde Hougan drie redenen voor Bitcoin’s slechte trackrecord in september. Allereerst wees hij op de “vloek” die september met zich meebrengt in de traditionele financiële markten, waarvan Bitcoin ook de gevolgen ondervindt. “Sinds 1929 is september de enige maand waarin aandelen vaker dalen dan stijgen”, verklaarde Hougan. Dit effect is vooral merkbaar in de tech-zware Nasdaq-100.

Ook dit jaar zien we dat terug: de Nasdaq-100 staat momenteel zo’n 6% lager dan aan het begin van de maand. Economen verklaren het ‘september-effect’ op traditionele markten door factoren zoals verhoogde volatiliteit na de rustige zomermaanden en fondsen die verliezen oogsten aan het einde van hun boekjaar, maar er is geen eenduidige oorzaak.

Daarnaast vindt Hougan een verklaring binnen de cryptowereld. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voert in september vaak handhavingsacties uit vanwege hun fiscaal jaar, dat loopt van oktober tot september. Hoewel dit mogelijk bijdraagt aan de slechte prestaties van Bitcoin in september, benadrukt Hougan dat het zeker niet de enige factor is.

De sleutel, aldus Hougan, ligt in de psychologische dynamiek van de markt. De Bitwise-topman spreekt van een self-fulfilling prophecy: omdat veel beleggers uit de geschiedenis van de markten gewend zijn dat september zwak is, anticiperen ze hierop door te verkopen. Dit verkoopgedrag veroorzaakt de verwachte daling, waardoor de voorspelling zichzelf waarmaakt.

Lees meer over:

Door: Ivo Melchers

Ivo Melchers is een deskundige in crypto-redactie met een grondige beheersing van de blockchaintechnologie. Met een solide achtergrond in economische psychologie, biedt Ivo unieke perspectieven die essentieel zijn voor beleggers in deze sector. Hij leidt in het vertalen van complexe crypto-concepten...