Bitcoin minen is weer moeilijker dan ooit

778 totale weergaven

Het Bitcoinnetwerk heeft een nieuwe mijlpaal bereikt, met de moeilijkheidsgraad van het minen van Bitcoin die nu op een recordhoogte van 92,67 biljoen staat. Dit werd bereikt op blokhoogte 860.911, wat een stijging van 3,04% betekent in de afgelopen 24 uur. Deze moeilijkheidsgraad weerspiegelt de groeiende veiligheid van het netwerk en het toenemende aantal miners dat probeert blokken te valideren.

De moeilijkheidsgraad in het netwerk wordt automatisch aangepast om elke ~10 minuten een nieuw blok toe te voegen aan de blockchain, ongeacht hoeveel rekenkracht (hashrate) aan het netwerk wordt toegevoegd. De huidige stijging is een van de vele aanpassingen die plaatsvindt om de stabiliteit van het netwerk te behouden. Met een stijgende hashrate, die rechtstreeks verband houdt met de moeilijkheidsgraad, is het Bitcoin-netwerk veiliger dan ooit tevoren.

Bitcoin mining moeilijkheid data via Blockchain.com

Volgende aanpassing verwacht op 28 september 2024

Op basis van het huidige miningschema wordt verwacht dat de volgende moeilijkheidsaanpassing plaatsvindt op 28 september 2024. De voorspelling suggereert een daling van de moeilijkheidsgraad naar 73,16 biljoen, een aanzienlijke verlaging van 21%. Dit zou een gevolg kunnen zijn van fluctuaties in de rekenkracht van het netwerk. Deze aanpassingen worden elke 2.016 blokken uitgevoerd, wat neerkomt op ongeveer elke twee weken.

Let op! Het gaat hier om een schattig. Het gemiddelde ligt op ~2 weken, waarschijnlijker is dus dat de volgende aanpassing plaatsvindt rond 24 september.

Belang van moeilijkheidsaanpassingen

De moeilijkheidsgraad is cruciaal voor het behoud van de integriteit en veiligheid van de blockchain. Naarmate meer miners meedoen aan het netwerk, neemt de concurrentie toe, en daardoor stijgt de moeilijkheidsgraad. Dit mechanisme voorkomt dat transacties sneller of langzamer worden bevestigd, wat de stabiliteit van het netwerk garandeert.

De recente stijging naar de hoogste moeilijkheidsgraad ooit benadrukt de groeiende interesse en deelname aan Bitcoin-mining wereldwijd. Bitcoin heeft door deze ontwikkelingen nog nooit zo’n hoog niveau van beveiliging gehad, aangezien het netwerk wordt beschermd door een recordhoeveelheid rekenkracht.

Concurrentie

Miners concurreren om het oplossen van wiskundige puzzels, eigenlijk een soort digitale loterij. Een proces dat bekend staat als Proof-of-Work (PoW). Hoe hoger de moeilijkheidsgraad, hoe meer rekenkracht vereist is om een blok te vinden en te belonen met nieuwe Bitcoins. Tenminste, hoe meer rekenkracht je hebt, hoe groter je kans is dat je ‘wint’. Dit proces is niet alleen van belang voor de beloning, maar ook essentieel voor het valideren van transacties op het netwerk.

Terwijl de prijs van Bitcoin vaak in de schijnwerpers staat, laat de stijgende moeilijkheidsgraad zien dat het netwerk zelf sterker en veiliger wordt, ongeacht prijsschommelingen.

Lees meer over:
mining

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...