Zorgen over Bitcoin ETF veiligheid neemt toe: FBI waarschuwt voor Noord-Koreaanse hackers

476 totale weergaven
uitstroom bitcoin etfs

De FBI waarschuwt bedrijven met crypto ETF’s voor Noord-Koreaanse hackers, wat de stijgende dreigingen voor crypto-gerelateerde bedrijven onderstreept. 

De FBI (Federal Bureau of Investigation) van de Verenigde Staten heeft bekendgemaakt dat Noord-Koreaanse hackers zich richten op bedrijven die geassocieerd zijn met crypto-gerelateerde ETF’s. Ondanks dat er miljarden dollars omgaan in crypto ETF’s, gaan beleggers er mogelijk te snel vanuit dat hun activa volledig veilig is. Dit is niet helemaal het geval.

Waarschuwing van de FBI

Op 3 september deelde de FBI een bericht met een belangrijke boodschap voor bedrijven die geassocieerd zijn met crypto ETF’s. In dit bericht staat dat Noord-Koreaanse hackers, waaronder de gevreesde Lazarus Group, verdacht worden van het plegen van een aantal hacks tegen grote exchanges en blockchain protocollen. Nu vrezen ambtenaren van de FBI dat ze zich zouden kunnen richten op crypto ETF’s door achter de onderliggende activa aan te gaan.

Deze waarschuwing is een belangrijke voor beleggers die denken dat hun activa volledig veilig staat als ze investeren in een ETF. Dit is namelijk niet het geval. Ondanks dat de bedrijven die de ETF’s uitgeven er vaak alles aan doen om ze te beschermen, betekent dit niet dat de activa compleet veilig is.

Gevaren voor ETF’s

ETF’s op de aandelenmarkt hebben een systeem nodig dat de prijs van een onderliggende activa volgt en repliceert, maar voor crypto ETF’s zit dit net iets anders. De beheerders van ETF’s moeten zelf zorgen voor de bewaring van de digitale activa, zodat deze overeenkomt met de AUM (Assets Under Management).

Ondanks dat beleggers miljarden dollar beleggen in crypto ETF’s, is het grootste gedeelte van de ETF’s niet verzekerd. Als hackers erin slagen een succesvolle hack uit te voeren, kan dit rampzalige gevolgen hebben.

Wat gebeurt er als crypto ETF’s gehackt worden?

Als een crypto ETF gehackt wordt, is de kans groot dat de ETF’s snel naar nul gaan. De gehackte ETF kan van zichzelf al snel naar nul handelen, maar de kans is groot dat het ook een effect zou hebben op andere ETF’s. Zo is de kans groot dat er een marktbrede dump plaatsvindt, waarbij ETF’s snel worden geliquideerd.

Het ontdekken van een kwetsbaarheid door hackers zorgt ervoor dat het risico voor andere beleggers erg groot is, aangezien dit voor catastrofale verliezen kan zorgen. Hierdoor worden veel posities geliquideerd, wat ervoor kan zorgen dat er een aanzienlijke schok door de markt gaat, waar niet zomaar van hersteld kan worden.

Het blijft zeer onwaarschijnlijk dat hackers erin slagen om toegang te krijgen tot de fondsen, maar dit betekent niet dat de kans nul is. De schade zou enorm zijn voor de gehele sector.

Lees meer over:
crypto ETF's

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...