Bitcoin koers stijgt maar on-chain data is minder bullish

494 totale weergaven
Bitcoin koers stijgt maar on-chain data is minder bullish

De Bitcoin koers laat vandaag een stijging zien, terwijl beleggers uitkijken naar een belangrijke beslissing van de Federal Reserve dat later vandaag genomen zal worden. Ondanks deze stijging lijkt de markt niet overtuigd dat de koers nog veel hoger zal gaan. De gegevens wijzen erop dat de huidige opleving misschien niet lang zal duren.

Sterkere economische cijfers verrassen beleggers

De Bitcoin koers volgt de bewegingen van de S&P 500-index, die steeg na positieve economische cijfers. Volgens het U.S. Census Bureau zijn de detailhandelsverkopen in augustus met 0,1% gestegen en de industriële productie groeide met 0.8%. Vooral de auto-industrie herstelde goed.

Eerder waren er zorgen over een mogelijke recessie in de Amerikaanse economie, vooral omdat hogere rentetarieven consumenten zwaar treffen. Sommige analisten waarschuwen dat de aandelenmarkt in een bubbel terecht is gekomen, mede door te hoge waarderingen van techbedrijven en te veel geleend geld in het systeem. Toch hebben de laatste cijfers deze angsten wat weggenomen en de kans op een sterke correctie in de aandelenmarkt verkleind.

Momenteel verwachten de markten een kans van 63% dat de Federal Reserve de rente vandaag met 0,50% verlaagt. Dit is een stijging ten opzichte van 34% vorige week, volgens de CME FedWatch Tool. Toch denkt Stephen Juneau, senior econoom bij Bank of America, dat deze nieuwe cijfers het beeld van de Fed over de economie niet veel hebben veranderd.

Bitcoin traders blijven voorzichtig

Om te zien hoe beleggers denken over Bitcoin, is het belangrijk om naar de futuresmarkt te kijken. In een normale markt worden Bitcoin futures vaak verhandeld met een premie van 5% tot 10%.

Op 16 september lag de premie voor Bitcoin futures rond de 6%, wat net iets boven het neutrale niveau van 5% ligt. Dit gebeurde nadat de Bitcoin koers steeg van $57.675 naar $61.330, maar toch blijven veel traders voorzichtig. Ze vragen zich af of $61.000 echt een nieuw steunpunt wordt voor de koers.

Bitcoin 2-month futures annualized premium

Daarnaast is het slim om te kijken naar de Bitcoin opties, vooral naar de 25% delta skew. Deze meet hoeveel meer traders bereid zijn te betalen voor bescherming tegen koersdalingen. Wanneer dit cijfer boven de 6% komt, betekent het dat er meer vraag is naar bescherming tegen dalingen (whales en bears). Bij een daling van 6% of meer verwachten traders eerder stijgingen (bulls).

Op dit moment staat de Bitcoin opties skew op 2%, wat betekent dat put (verkoop) opties en call (koop) opties ongeveer hetzelfde geprijsd zijn. Dit wijst op een neutrale stemming die de afgelopen week gelijk is gebleven.

Bitcoin 30-day options 25% delta skew

De futures- en optiesmarkt laat dus zien dat traders twijfelen aan een verdere stijging, vooral nu de Federal Reserve op het punt staat een belangrijke beslissing te nemen. Veel beleggers wachten daarom af en nemen geen grote posities in totdat de economische situatie duidelijker wordt.

Lees meer over:
bitcoin koers

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...