Gaat de Bitcoin koers door het dak? FTX stort $16 miljard in de markt!

888 totale weergaven
Sam Bankman-Fried FTX

De cryptowereld staat op scherp: FTX, ooit een gigant in de cryptohandel, maakt zich op om maar liefst $ 16 miljard terug te betalen aan schuldeisers. Dit astronomische bedrag zou al vanaf het vierde kwartaal van dit jaar de markt kunnen overspoelen.

Wat betekent dit voor jou als crypto-enthousiasteling of potentiële investeerder? En nog belangrijker: wat doet dit met de Bitcoin koers?

De FTX-saga!

Eerst even een opfrisser: FTX, opgericht door het voormalige wonderkind Sam Bankman-Fried, stortte eind 2022 in als een kaartenhuis. Miljarden aan klanttegoeden verdwenen als sneeuw voor de zon. Nu, bijna twee jaar later, lijkt er licht aan het einde van de tunnel.

Hoe zit het met die $ 16 miljard?

FTX heeft de afgelopen maanden keihard gewerkt om zoveel mogelijk vermogen terug te vorderen. En met succes:

  • $ 12 miljard aan contanten en stablecoins
  • De rest in diverse cryptomunten en zelfs NFT’s (ja, echt!)

Het goede nieuws? FTX claimt dat ze hiermee maar liefst 98% van hun schuldeisers kunnen terugbetalen. Klinkt te mooi om waar te zijn? Misschien wel, maar het is in ieder geval een stuk beter dan veel mensen hadden durven dromen.

Wanneer komt dat geld vrij?

Hier wordt het spannend. De eerste stappen van het uitbetalingsproces staan al voor de deur:

  • 7 oktober 2024: Hoorzitting voor de definitieve goedkeuring van het terugbetalingsplan
  • Daarna nog drie ‘omnibus’ hoorzittingen: 22 oktober, 20 november en 20 december

Betekent dit dat je voor de kerst al kunt shoppen met je terugbetaalde crypto’s? Waarschijnlijk niet. De daadwerkelijke uitbetalingen zullen waarschijnlijk pas begin 2025 beginnen. Maar hé, goed nieuws komt aan wie kan wachten, toch?

Wat doet dit met de Bitcoin koers?

Nu wordt het echt interessant. Op het moment van schrijven staat de Bitcoin koers op een stevige $63,335. Maar wat gebeurt er als er plotseling miljarden aan vers kapitaal de markt instromen?

Scenario 1: De bull wordt losgelaten

Stel je voor: zelfs maar 10-20% van die $ 16 miljard vindt zijn weg terug naar Bitcoin. We hebben het dan over een kapitaalinjectie van $ 1,6 tot $ 3,2 miljard. Dat is 3-7% van Bitcoin’s dagelijkse handelsvolume!

Wat zou dat kunnen betekenen?

  • Een prijsstijging van 30-40% is niet ondenkbaar
  • Bitcoin koers zou kunnen schieten naar $ 80.000-$90.000
  • De magische grens van $ 100.000 komt in zicht

Maar het gaat niet alleen om de cijfers. De cryptomarkt draait ook op sentiment en FOMO (Fear Of Missing Out). Als de Bitcoin koers door psychologische barrières breekt, zoals $ 70.000, zou je zomaar eens een nieuwe golf van particuliere investeerders kunnen zien. En dan? De sky is the limit!

Scenario 2: Voorzichtigheid troef

Maar laten we niet te hard van stapel lopen. Wat als de meeste schuldeisers hun geld gewoon cashen en wegrennen? Als slechts 5% van die $ 16 miljard terugvloeit naar crypto, praten we over een injectie van $ 800 miljoen. Nog steeds indrukwekkend, maar minder dramatisch.

In dit geval:

  • Een bescheiden stijging van 2-3%
  • Bitcoin koers kruipt naar $ 65.000-$ 68.000
  • De markt blijft voorzichtig optimistisch, maar zonder grote doorbraak

Waar moet je op letten?

  1. Macro-economische trends: Rentebeslissingen, inflatie, risicobereidheid van beleggers. Als de economie verzwakt, zou er meer kapitaal naar ‘veilige havens’ zoals Bitcoin kunnen vloeien.
  2. Institutionele interesse: Grote investeerders zouden aanzienlijke delen van het kapitaal terug in Bitcoin kunnen pompen, vergelijkbaar met wat we zagen tijdens de stierenmarkt van 2020.
  3. Marktsentiment: De reactie op de FTX-uitbetaling hangt ook af van het bredere crypto-sentiment. Zitten we in een bullish of bearish fase?

Wat betekent dit voor jou?

Of je nu een doorgewinterde crypto-trader bent of net komt kijken, deze ontwikkeling is er een om in de gaten te houden. Hier zijn wat tips:

  1. Blijf op de hoogte: Volg het nieuws rond de FTX-terugbetalingen nauwlettend. Kennis is macht!
  2. Wees voorbereid: Als je gelooft in een bullish scenario, overweeg dan om je positie in Bitcoin of andere cryptomunten te versterken voor de grote uitbetaling.
  3. Spreid je risico’s: Zoals altijd in de cryptowereld, zet nooit meer in dan je kunt verliezen.
  4. Houd het grotere plaatje in de gaten: De FTX-saga is slechts één puzzelstuk in het grotere crypto-ecosysteem. Blijf ook letten op andere ontwikkelingen, zoals regulering en technologische vooruitgang.

De bottom line

De aanstaande FTX-terugbetaling is meer dan alleen het rechtzetten van een historische fout. Het is een potentiële katalysator voor de hele cryptomarkt. Of we nu een bescheiden opwaartse beweging zien of een volledige stierenrun, één ding is zeker: de komende maanden worden cruciaal voor iedereen die geïnteresseerd is in crypto.

Dus, houd je ogen open, je oren gespitst en je wallet klaar. De crypto-achtbaan staat op het punt om weer een wilde rit te maken. Ben je er klaar voor?

Lees meer over:
FTX

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...