Wordt Sui de nieuwe rivaal van Solana? K33-analist denkt van wel

506 totale weergaven
Sui crypto solana concurrent

De afgelopen tijd hebben enkele cryptomunten de aandacht getrokken in de cryptowereld, en sui (SUI) is daar een goed voorbeeld van. Deze munt, die vorig jaar op de markt kwam, is dit jaar een van de best presterende tokens. 

Niet alleen de koers, maar ook het netwerk heeft dit jaar een fenomenale groei doorgemaakt. De onderzoekers van K33 Research zien niet voor niets in Sui zelfs een grote concurrent van Solana (SOL).

SUI de nieuwe rivaal van SOL?

Sui is een layer-1 blockchain, net als Ethereum (ETH) en Solana (SOL), dat in mei vorig jaar werd gelanceerd. Het netwerk is gemaakt door ex-Meta (Facebook) ontwikkelaars en wordt vaak vergeleken met Solana. Beiden genieten namelijk van een hoge schaalbaarheid en lage transactiekosten – een groot verschil met bijvoorbeeld Ethereum dat wat dat betreft nog werk te verrichten heeft.

Solana wordt door velen beschouwd als de grootste ‘Ethereum-killer’, ofwel concurrent van Ethereum. Volgens K33 DeFi-analist David Zimmerman, zoals hij gisteren schreef in een rapport, is Sui een serieuze kanshebber onder de “alternatieve layer-1-netwerken” om Ethereum op den duur van de troon te stoten.

De SUI koers heeft de afgelopen maanden in ieder geval al heel wat terrein gewonnen tegenover ETH. Zimmerman merkte namelijk op dat het SUI/ETH-handelspaar sinds augustus met maar liefst 115% is gestegen, terwijl SOL sindsdien slechts 6% heeft gewonnen tegenover ETH.

De SUI koers in dollars is de afgelopen maand met bijna 50% gestegen, waarmee het in dit tijdsbestek een van de best presterende top 100-cryptomunten is. Enkele verklaringen voor de grote rally is de ondersteuning van Circle’s USDC stablecoin, Grayscale’s SUI-fonds dat op de markt is gebracht en de lancering van een draagbaar gameconsol genaamd SuiPlay0x1.

Zimmerman legt uit dat Sui over alle benodigde technische krachten beschikt om uit te groeien tot een geduchte concurrent van Solana. 

Theoretisch zou Sui zelfs veel meer transacties per seconde kunnen verwerken  –  297.000 tegenover 65.000 van Solana. Momenteel wint Solana echter als het gaat om netwerkactiviteit, maar dit zou kunnen veranderen als Sui doorgaat met het aantrekken van nieuwe gebruikers en kapitaal.

Volgens Zimmerman loopt Ethereum op de korte termijn in ieder geval geen gevaar om ingehaald te worden door Sui. Prijstechnisch hadden er dan ook wel hele gekke dingen moeten gebeuren.

Gevaar voor SUI

Zimmerman waarschuwt echter dat SUI op een grote uitdaging stuit: de beperkte tokenvoorraad in omloop. Slechts 27% van de totale voorraad is momenteel beschikbaar, wat betekent dat er in de toekomst nog veel tokens-unlocks plaats zullen vinden.

Dit zou de verkoopdruk in theorie flink kunnen verhogen. In tegenstelling tot SUI heeft Solana dit probleem niet, aangezien al 80% van de tokens in omloop is. 

Lees meer over:

Door: Ivo Melchers

Ivo Melchers is een deskundige in crypto-redactie met een grondige beheersing van de blockchaintechnologie. Met een solide achtergrond in economische psychologie, biedt Ivo unieke perspectieven die essentieel zijn voor beleggers in deze sector. Hij leidt in het vertalen van complexe crypto-concepten...