Bitcoin koers en hashrate verschillen: mogelijk teken van koersstijging?

539 totale weergaven

In september begint een interessante trend zichtbaar te worden in de Bitcoin koers. Historische gegevens laten zien dat wanneer er een verschil is tussen de Bitcoin koers en de hashrate (de totale rekenkracht van het netwerk), dit een vroeg teken kan zijn van een mogelijke koersstijging. Deze trend lijkt zich opnieuw voor te doen en gaat in tegen wat normaal verwacht wordt in de markt.

Verschil tussen hashrate en Bitcoin koers: wat betekent het?

Er is een bekend patroon tussen de Bitcoin koers en de hashrate. Wanneer de hashrate stijgt, maar de koers niet direct volgt, kan dit volgens eerdere gegevens wijzen op een aankomende koersstijging.

In de afgelopen drie jaar is dit slechts enkele keren voorgekomen. Vaak daalde de Bitcoin koers eerst naar een lokaal dieptepunt voordat de markt zich aanpaste aan de stijgende hashrate, wat leidde tot een koersstijging.

De hashrate geeft aan hoeveel miners bezig zijn met het valideren van transacties, en het aantal actieve miners kan variëren afhankelijk van concurrentie en winstgevendheid.

In september heeft Bitcoin al laten zien dat het aan het herstellen is. Sinds het lokale dieptepunt op 6 september is de Bitcoin koers met $9.000 gestegen, wat neerkomt op een stijging van 15%. Dit verschil tussen de Bitcoin koers en de hashrate begon in juli en bleef zich ontwikkelen tot in september, toen de hashrate een recordhoogte van 693 exahashes per seconde (EH/s) bereikte. Op dat moment was de Bitcoin koers ongeveer $54.000.

Bitcoin hashrate vs price (Glassnode)

Waardoor stijgt de hashrate?

Een belangrijke factor in de recente stijging van de hashrate is de activiteit van publieke miningbedrijven. Deze bedrijven, die over veel middelen beschikken, hebben hun rekenkracht uitgebreid en een groter deel van de markt veroverd, vooral na de Bitcoin halving.

Tijdens de halving worden de beloningen voor het minen van Bitcoin gehalveerd. Dit zorgde ervoor dat minder efficiënte miners het netwerk verlieten omdat de beloningen te laag waren. Grotere miningbedrijven namen hun plek in, waardoor de hashrate weer op het oude niveau kwam.

Wat gaat de Bitcoin koers doen?

Normaal gesproken is september een slechte maand voor de Bitcoin koers. Volgens Coinglass dalen de prijzen gemiddeld met 4%. Maar dit jaar is anders: de bitcoin koers is juist met 7% gestegen. Deze tegenstrijdige trend kan erop wijzen dat de koers nu bezig is om de stijgende hashrate in te halen, wat mogelijk leidt tot een nieuwe rally. Natuurlijk spelen ook andere factoren, zoals renteverhogingen, een rol bij deze koersverandering.

    Door: Dirk van Haaster

    Met meer dan vier jaar werkervaring binnen crypto, heeft Dirk aanzienlijke expertise opgedaan in het schrijven van content over van alles dat met Web3 te maken heeft. Dirk behaalde zijn master in Strategic Management aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar hij afstudeerde met de cum laude ond...