YouTube account met 200.000 volgers promoot Ripple (XRP) scam

748 totale weergaven
YouTube Scam

Op 20 september 2024 werd het officiële YouTube-kanaal van het Indiase Hooggerechtshof gehackt door criminelen die een campagne voerden met betrekking tot Ripple (XRP).

De hackers namen het kanaal over, dat meer dan 217.000 volgers had, en veranderden het in een nep-Ripple-kanaal. Ze gebruikten een livestream met een deepfake-video van Ripple-CEO Brad Garlinghouse om kijkers te verleiden tot het doen van investeringen in nep-XRP-projecten, waarbij hoge rendementen werden beloofd.

Met de hulp van AI wordt het steeds makkelijker om dit soort zaken op te zetten. Oplichters kunnen op tal van manieren mensen misleiden. Met beelden die lijken op echte mensen en (automatisch) geschreven teksten die heel erg dringend zijn of echt lijken, is het soms lastig om echt van nep te onderscheiden.

De boeven richten zich op populaire accounts. Nu ging het dus om een overheidsaccount in India, maar ook bekende personen zijn vaak het slachtoffer.

Hackers en XRP

De hackers verwijderden alle eerder gepubliceerde video’s en vervingen deze door een video getiteld: “Brad Garlinghouse: Ripple Responds to the SEC’s $2 Billion Fine! XRP Price Prediction.” Dit soort video’s bevat vaak links naar phishingwebsites, waarbij gebruikers wordt gevraagd hun crypto wallets te verbinden, waarna de hackers toegang krijgen tot de fondsen van slachtoffers.

Garlinghouse is de CEO van de uitgever van XRP, Ripple. Mensen die hem of zijn naam herkennen, kunnen zo in de val worden gelokt.

Het YouTube-kanaal werd dezelfde dag nog verwijderd door YouTube en hersteld door het Hooggerechtshof. Helaas was het kanaal na herstel zijn oorspronkelijke volgers en video’s kwijt. Ripple-CEO Brad Garlinghouse veroordeelde de aanval en benadrukte dat Ripple of zijn leidinggevenden nooit om XRP-investeerders vragen via social media​.

 

 

 

Lees meer over:
misdaad

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...