Welke rol speelt El Salvador in de wereldwijde Bitcoin-markt?

699 totale weergaven
president-van-el-salvador-nayib-bukele

El Salvador, het eerste land ter wereld dat Bitcoin als wettig betaalmiddel adopteerde, staat aan de voorhoede van Bitcoin adoptie, maar welke rol speelt het land in de wereldwijde Bitcoin-markt?

El Salvador: het eerste land dat BTC adopteert

In 2021 schreef El Salvador geschiedenis toen de nieuwe president Nayib Bukele Bitcoin uitriep tot wettig betaalmiddel. Deze stap heeft een wereldwijde verschuiving veroorzaakt naar de integratie van digitale valuta in traditionele systemen. De gedurfde omarming van Bitcoin in El Salvador had voornamelijk het doel om problemen aan te pakken.

Door Bitcoin een erkende vorm van een wettig betaalmiddel te maken, naast de Amerikaanse dollar, heeft El Salvador haar burgers voorzien van financiële instrumenten en kansen. Dit is echter niet het enige, aangezien ze zich hiermee ook hebben gepositioneerd als wereldleider op het gebied van Bitcoin adoptie.

Impact van Bitcoin op El Salvador

De keuze om Bitcoin te adopteren heeft een aanzienlijk effect gehad op de economie van El Salvador, maar ook op sociaal gebied. Eén van de meest directe en zichtbare voordelen van de adoptie van Bitcoin heeft te maken met vermindering van de kosten en wrijving die vaak gepaard gaat met internationale transacties.

Voordat Bitcoin werd geadopteerd, werden Salvadoranen die in het buitenland woonden vaak geconfronteerd met hoge kosten en vertragingen bij het sturen van geld naar hun families in El Salvador. Door gebruik te maken van de snelheid, veiligheid en lage kosten van het Bitcoin netwerk, zijn deze problemen aanzienlijk verminderd.

Dit heeft een aanzienlijke impact gemaakt op de economie van het land, aangezien transacties bijna 24% van het BBP (Bruto Binnenlands Product) van El Salvador vertegenwoordigen. Door Bitcoin te adopteren als wettig betaalmiddel heeft de regering de financiële inclusie en toegang tot bankdiensten verbeterd. Daarnaast zijn lokale uitgaven en investeringen gestimuleerd, wat vervolgens economische groei en ontwikkeling stimuleert.

Bukele’s ontmoeting met Elon Musk

Nayib Bukele, de president van El Salvador en de persoon die de adoptie van Bitcoin opperde, is afgelopen week in de Verenigde Staten geweest voor de 79ste bijeenkomst van de Verenigde Naties. Tijdens dit bezoek ontmoette hij Elon Musk, waar hij meerdere onderwerpen mee heeft besproken, waaronder opkomende technologieën, zoals AI (Artificial Intelligence).

Bukele deelde hier een video van op X (Twitter) waar Musk op heeft gereageerd:

In de post liet Musk weten:

“We hebben veel gesproken over de aard van de werkelijkheid, de toekomst van de mensheid en hoe technologie zoals AI en robotica de wereld zullen beïnvloeden. El Salvador heeft een geweldige leider.”

Musk was een belangrijke aanjager van de bull run op de Bitcoin- en bredere cryptomarkt in 2021, waarbij hij voor $1,5 miljard aan Bitcoin kocht via Tesla, voordat hij het grootste gedeelte hiervan verkocht in 2022 om een kwartaalwinst te behalen.

Wat betekent dit voor Bitcoin?

De adoptie van Bitcoin in El Salvador heeft een aanzienlijk effect gehad op Bitcoin. Als eerste heeft dit verschillende andere landen aangemoedigd om hetzelfde te gaan doen. Andere landen met economische problemen, waaronder Ethiopië, Kenia en Argentinië, hebben Bitcoin geadopteerd als wettig betaalmiddel.

Dit heeft een precedent geschetst voor soevereine beleggers van Bitcoin en de effecten van de token op een financieel systeem. Daarnaast biedt het een belangrijk onderdeel van de ‘de-dollarisering’, waarbij de Amerikaanse dollar steeds minder wordt gebruikt.

De de-dollarisering heeft een belangrijk effect op Bitcoin, aangezien dit Bitcoin een belangrijkere valuta maakt in de wereldwijde economie. De rol van Bitcoin als reserve-activa wordt aanzienlijk versterkt door een verminderde kracht van de Amerikaanse dollar.

Een verhoogde kracht van Bitcoin kan er uiteindelijk voor zorgen dat de koers ervan stijgt ten opzichte van belangrijke wereldwijde valuta, met name de dollar.

Door: Marijn van Leeuwen

Marijn van Leeuwen is een fanatieke tekstschrijver met een sterke focus op de cryptowereld. Hij brengt jarenlange ervaring in het schrijven over cryptocurrency naar bitcoinmagazine.nl. Zijn diepgaande kennis van SEO en marketing, gecombineerd met zijn passie voor crypto, maakt hem de perfecte aanwin...