Medeoprichter van Tornado Cash staat voor de rechter na afwijzing motie van beschuldiging

480 totale weergaven

Roman Storm, de medeoprichter van het crypto-mengplatform Tornado Cash, zal in december terechtstaan nadat een federale rechter zijn motie om de aanklachten van witwassen, sanctieontduiking en het exploiteren van een geldtransportbedrijf zonder vergunning heeft afgewezen.

Medeoprichter Tornado Cash voor de rechter

Roman Storm, de medeoprichter van het op Ethereum gebaseerde crypto-mixing platform Tornado Cash, zal in december 2024 voor de rechter verschijnen nadat een Amerikaanse federale rechter zijn verzoek om de aanklachten tegen hem te verwerpen, heeft afgewezen.

Storm wordt beschuldigd van het witwassen van geld, het omzeilen van Amerikaanse sancties en het exploiteren van een geldtransportbedrijf zonder vergunning.

De aanklachten komen voort uit beschuldigingen dat Tornado Cash, dat cryptocurrency transacties anonimiseert, werd gebruikt om illegale activiteiten te faciliteren, waaronder het witwassen van fondsen die verbonden zijn aan de Lazarus Groep uit Noord-Korea.

Tornado Cash werd in augustus 2022 gesanctioneerd door het Amerikaanse ministerie van Financiën, wat een ernstige impact had op haar activiteiten.

Uitspraak en debat over vrije meningsuiting

De juridische verdediging van Storm voerde aan dat hij als programmeur slechts open source software ontwikkelde en niet verantwoordelijk was voor het gebruik ervan.

Zijn juridische team positioneerde de zaak als een kwestie van het Eerste Amendement, door te suggereren dat het schrijven van code een vorm van beschermde vrije meningsuiting is.

De Amerikaanse districtsrechter Katherine Polk Failla verwierp dit argument echter door te stellen dat “codering weliswaar expressief kan zijn, maar wanneer het computers aanstuurt om illegale acties uit te voeren, het niet beschermd wordt door het Eerste Amendement”.

De uitspraak verwierp ook de bewering dat Tornado Cash een neutraal hulpmiddel was en vergeleek het platform met een ongeregistreerd geldtransportbedrijf.

De rechtbank merkte op dat de activiteiten van het platform niet geheel altruïstisch waren, met bewijs dat suggereert dat de medeoprichters aanzienlijk profiteerden van de activiteiten van Tornado Cash.

Communautaire reactie en juridische implicaties

De uitspraak heeft scherpe kritiek uit de cryptogemeenschap getrokken. Juridische experts stellen dat de zaak een gevaarlijk precedent schept voor ontwikkelaars van open source software.

Amanda Tuminelli van het DeFi Education Fund stelde dat ontwikkelaars niet verantwoordelijk moeten worden gehouden voor de illegale acties van anderen die misbruik maken van hun creaties.

Jake Chervinsky, een prominente advocaat, noemde de uitspraak “een aanval op de vrijheid van softwareontwikkelaars” en waarschuwde dat de zaak verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben voor de cryptocurrency industrie.

Rechtszaak gepland voor december

Storm, die onschuldig heeft gepleit op alle aanklachten, hangt een maximale gevangenisstraf van 45 jaar boven het hoofd als hij op alle aanklachten wordt veroordeeld. Zijn rechtszaak begint op 2 december 2024 in New York.

Deze zaak zal waarschijnlijk een kritische test zijn voor de manier waarop Amerikaanse rechtbanken omgaan met de wettelijke verantwoordelijkheden van ontwikkelaars in de decentralized finance (DeFi) ruimte.

Ondertussen werd de derde medeoprichter van Tornado Cash, Alexey Pertsev, eerder dit jaar schuldig bevonden aan het witwassen van $ 1,2 miljard via het platform en in Nederland veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf.

    Door: Raul Gavira

    Ik ben Raul Gavira, een schrijver en redacteur met meer dan 5 jaar ervaring in de crypto-industrie. Als liefhebber van blockchain vind ik het leuk om verschillende onderwerpen te behandelen, waaronder dApps, airdrops, altcoins, nieuwe projecten, trends en nieuws....